De maquette van het Avondje NAC-monument  zoals Samen voor NAC die aan Boeimeer heeft laten zien.
De maquette van het Avondje NAC-monument zoals Samen voor NAC die aan Boeimeer heeft laten zien. Foto: Maarten Akkermans

Plan voor Avondje NAC-monument in Boeimeer

Door: Wijnand Nijs NAC

BREDA - Een iets hogere lantaarnpaal in de vorm van een lichtmast en een minitribune. Die zouden er op de hoek van de Beaxtrixstraat moeten komen als eerbetoon aan de plaats waar 43 jaar geleden het Avondje NAC ontstond.

Afgelopen zaterdag presenteerde de initiatiefnemers van Samen voor NAC hun plan aan de buurt. De reacties van de NAC-fans waren positief. “Want die plaquette die er ligt doet geen recht aan 56 jaar NAC-historie”, geeft Maarten Akkermans van Samen voor NAC aan.

Verhoudingen
Om de buurt goed te informeren maakten architecten Sander de Bruin en Jorg de Bie een maquette. “Want vanaf een foto is dat toch lastig beoordelen, je moet het echt zien. Vandaar dat we ook de poppetjes erbij hebben laten plaatsen, dan kun je zien hoe de verhoudingen zijn.”

Uiteraard waren er vragen over de hoogte en ook het licht. “Daarin konden we mensen geruststellen, het is een lichtmast met het licht van een lantaarnpaal.” De mast is in deze opzet 6,5 meter hoog, de tribune 2 meter breed. “Daarnaast liggen de kenmerkende kinderkoppen die ook bij de ingang van de tribune daar lagen.”

Het idee voor het monument komt voort uit de vijf procentsregeling die bij de degradatie een paar jaar terug ontstond. Supporters maakten toen massaal de korting die ze kregen op hun seizoenskaart over aan Samen voor NAC. “Daar konden ze ideeën voor aanleveren, een van die ideeën was een lichtmast.”

Afgelopen zomer ging Akkermans met ontwerper Stef Goedhart aan de slag. Met het idee kwamen ze bij De Staalmannen. “Zij stelden voor het te maken van Cortenstaal, dat is oranje-bruin en past mooi bij de huizen daar. Zij kwamen ook met het idee meer te doen dan alleen een mast.”


Contact met buurt

Samen voor NAC overlegde al met gemeente en met de wijkraad en wijkbewoners Bas van Poppel en Bas Diepen. “Komende week zitten we met de gemeente voor verder overleg, in november houden we een bijeenkomst voor de buurt. We zijn al in contact met de bewoners die er tegenaan kijken, maar we willen dat alle twijfels die er zijn, uitgesproken kunnen worden. Dit Avondje NAC-monument moet echt breed gedragen worden.”