Foto: Wesley van der Linde

Zesentwintig verdachten van de rellen rond NAC-NEC verschijnen deze week voor de rechter

  NAC

BREDA - 26 verdachten van de rellen na afloop van de wedstrijd NAC-NEC in mei 2021 moeten deze week voor de rechter verschijnen. Het gaat om 24 meerderjarige verdachten en 2 minderjarige verdachten. Vandaag moeten de eerste acht verdachten voor de rechter verschijnen.


Vandaag, op maandag 11 april staan acht verdachten van de rellen voor de rechter. Op 12 april gaat het om zeven verdachten, en op 13 april om negen verdachten. Allen zijn meerderjarig. De zittingen zijn openbaar. De twee minderjarige verdachten moeten op 14 april voor de rechter verschijnen. Die zitting is achter gesloten deuren.

Heftige rellen
Op zondag 23 mei 2021 was de play-off wedstrijd van NAC tegen NEC. Voor de wedstrijd had zich al een flinke groep relschoppers bij het stadion in Breda verzameld. Er werd vuurwerk en rookbommen afgestoken. De relschoppers mochten vanwege de coronamaatregelen het stadion niet in.

Toen aan het eind van de wedstrijd bleek dat NAC de belangrijke wedstrijd had verloren, probeerde een grote groep relschoppers het stadion alsnog binnen te komen door een hek te forceren. De Mobiele Eenheid (ME), die al in het stadion was, kon dat met behulp van de ME die buiten het stadion stond ternauwernood voorkomen. Hierop werd de frustratie op de ME’ers en hun voertuigen botgevierd. Agenten werden bekogeld met vuurwerk, stenen en glaswerk en politievoertuigen liepen schade door zeer zwaar vuurwerk. Ook werden er horizontaal mortieren op de agenten afgevuurd. 

Ook werden door de relschoppers meerdere huurscooters op de weg gegooid om de doorgang voor politievoertuigen te belemmeren. Op beelden vanuit de opgeroepen politiehelikopter was te zien dat stoeptegels uit de grond werden gehaald, kapot werden gegooid en vervolgens in stukken naar de ME’ers werden gegooid. Dankzij de politie-inzet kon verdere schade in de stad voorkomen worden. Meerdere agenten raakten gewond, en één van de agenten liep een botbreuk in zijn hand op. Meerdere agenten hebben aangifte gedaan.