Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Peter Visser

NAC bindt strijd aan met jeugdige bierdrinkers

Door: Guus Arnouts Sport

BREDA - NAC is door burgemeester Depla op de vingers getikt. Dat blijkt uit de notulen van de Clubraad van NAC. Het is de burgemeester ten ore gekomen dat de club toch alcohol zou schenken aan minderjarigen.

Het alcoholgebruik is een probleem waar NAC al langere tijd mee bezig is, vertelt Jasper Saeijs namens de club. “We hebben het dan ook écht over alcoholgebruik, dus jongeren onder de 18 die op de tribune een biertje drinken. Op dit moment werken we aan een nieuw plan van aanpak.”

Tweeledig
Het probleem is volgens hem tweeledig. “Enerzijds is het de verkoop, daar wordt nu echt strenger op leeftijd gecontroleerd. De verkooppunten zijn beter ingelicht. Anderzijds is het doorgeven van bier op de tribunes door ouderen een minderjarigen een probleem.”

Lastig te tackelen
Het bekende gezicht van een vader of moeder die voor zoon- of dochterlief op de tribune een biertje meebrengt ‘om te proeven’, is ook lastig te controleren erkent Saeijs. “Dat kun je eigenlijk nauwelijks controleren. Maar door onder andere bewustwordingsacties bij de supporersvereniging hopen we het een stap te zetten.”

Zo heel veel oplossingen voor het probleem zijn er ook niet. Saeijs: “Werken met meer cameratoezicht zou wel kunnen, maar dan moet je al op de hoogte zijn wie de alcohol kocht en waar die persoon zich precies bevindt. En dat weet je vaak niet.”