Beekse voetbaltrainer Johan Gabriëls geniet van avontuur in Dubai

  Voetbal

DUBAI - Als voetbaltrainer kom je nog eens ergens. Dat weet Prinsenbekenaar Johan Gabriëls ook sinds enige weken. Hij verliet - met pijn in het hart - NAC waar hij jeugdtrainer was en ging op avontuur in Dubai. Zijn verhaal, via Messenger. “Ik duik even in het zwembad.”


Gabriëls heeft het naar zijn zin in Dubai. Dat is wel duidelijk. Het avontuur begon bij een tip, zoals dat zo vaak gaat, laat de oud-voetballer van NAC weten. “Via vriend Marco de Jong uit Willebrord hoorde ik dat al Shabab al Arabi Club uit Dubai een onder-17 trainer zocht. Marco kent Arno van Zwam, die met hoofdtrainer Fred Rutten mee is.”

En zo ging het snel. Inmiddels is er een hele groep Nederlandse trainers neergestreken. “Terry is fysieke trainer, Patrick Geveraerts assistent en Bredanaar Erwin Koenis doet vanaf woensdag de analyse.  Ex-RBC-trainer Rini Coolen doet de u19 en U21.”

Op zijn Facebook laat Gabriëls zijn achterban meegenieten van zijn avonturen. Want dat zijn het. Meteen aan de slag daar? Dacht het niet. Eerst moet hij een ‘medical’ hebben om als inwoner een werkgunning te krijgen.

Dat gaat op een manier zoals je dat in het Bredase stadskantoor niet ziet, schrijft hij op Facebook:
“Binnen 7 seconden staan we bij de incheckbalie. Sahib duwt ons voorbij de wachtrij van zo’n 60 personen. Niemand roept of protesteert. Ik schaam me licht, kijk niemand aan. Wel duw ik met een boze blik zijn hand weg. Ook de gesluierde dame bij de incheck vind dit allemaal niet gek. Aah, Hol-Land. Binnen de 3 minuten heb ik de (eerste) benodigde stempels.”

De lange verhalen doen je glimlachen. Via een seizoensvoorbereiding op St Maarten - weer eens wat anders dan Bosschenhoofd - neemt de Prinsenbekenaar zijn gevolg mee de competitie in. Toch is dat alleen figuurlijk. Gabriëls is alleen afgereisd. “Een groot gemis is het ontbreken van vrouw en twee kids Nina (13) en Luna (bijna 16). Beiden op het middelbaar onderwijs en de kleine is een fanatiek Push-hockeytalent.”

Omdat het deze week Islamitisch feest Eid is, heeft de club vijf dagen de deuren gesloten. Met zijn vrouw, die voor een paar dagen over is, maakt hij een uitstapje naar Dubai Mall. “De Barones een keer of 500 in het kwadraat. Groot, groter grootst.”

“Ik voel me bij de verbrande neus genomen als ik ongemakkelijk wegkijkend in een megagrote Victoria Secret sta. Mijn vrouw ben ik kwijt en net als ik op het punt sta wanhopig ergens een bak koffie te gaan drinken, valt mijn oog op drie moslima's die, geheel in zwarte niqab (alleen ogen zichtbaar, handschoenen aan) al giechelend staan te graaien in een bak kinky ondergoed. Reetveters, netkousen en hoerig kant waar wijlen Frans Bally (oud-Bredase pimp) de blosjes van op de wangetjes zou krijgen. Zenuwachtig schiet het ondeugende drietal een kleedhok in. Prachtig beeld.”

Het zijn verhalen die hij de komende maanden wellicht nog vaker optekent. Voorlopig zit de oud-NAC-speler een seizoen in Dubai, eind mei komt hij terug naar Breda. Tot die tijd geniet hij. “Ik woon in appartement op een complex van de club”, tikt hij via Messenger.

Een droom die uitkomt? “Ik wilde altijd wel een keer in ‘t buitenland werken. Het leven hier en de stad zijn indrukwekkend, ik werk met fijne collega's. En eindelijk een goed salaris, dat heeft zeer zeker meegespeeld.” Over het niveau van het voetbal is hij tevreden. “Dat valt niet tegen, maar de hitte staat vol doorontwikkelen van spelers in de weg.”

Dan is het klaar. “Ik ga ff zwemmen haha”, besluit Gabriëls. Met een ‘Inshallah’ gaat hij het Avondje Dubai in. Afzien daar, dat is wel duidelijk...