Afbeelding
Foto: Wijkagenten Breda Oost

Ook ramptoerisme bij reanimatie in Breda-Oost: ‘Besef de impact die dit heeft’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - In Breda-Oost vond maandag een reanimatie plaats op straat met dodelijke afloop. Dat incident trok veel bekijks, en omstanders moesten meerdere keren worden aangesproken. En dat is geen unieke situatie. Ramptoerisme komt veel voor, en de politie wil dat daar een einde aan komt.

De politie kreeg maandag een melding binnen van een reanimatie op straat in Breda-Oost. Ondanks inspanningen van hulpverleners, is de persoon overleden. Het incident trok veel bekijks, laat de politie weten. “Omstanders zijn hierover meerdere keren aangesproken. Besef wat voor impact dit kan hebben voor zowel het slachtoffer als betrokkene. Respecteer iemand zijn privacy! 

Ramptoerisme

De situatie in Breda-Oost was niet uniek. Agenten hebben met regelmaat te maken met ramptoerisme. Zo werden er zaterdag nog door omstanders van dichtbij foto’s gemaakt en gefilmd bij het dodelijke ongeval in Rijsbergen waarbij een 29-jarige Bredanaar om het leven kwam. De politie wil dit soort ramptoerisme stoppen. De vakbond deed daartoe een oproep. En ook politieteam Weerijs gaat uitgebreid op het onderwerp in. “Veel mensen vinden ons werk erg interessant en dat is logisch. Het werk van de politie en van diverse andere hulpverleners gaat soms over leven en dood. Het redden van levens is indrukwekkend om te zien, maar het is ook heftig werk. Heftig voor ons, maar nog meer voor de slachtoffers en de mensen om hen heen. Waar wij  steeds vaker tegenaan lopen is dat ons werk zodanig interessant lijkt te zijn dat toeschouwers bij het incident blijven hangen of zelfs (hinderlijk) gaan filmen of fotograferen. Op zeer korte afstand en soms zelfs letterlijk over onze schouder. Zelfs als wij vragen om weg te gaan of te stoppen met het maken van opnames, gaat het filmen, fotograferen en hinderen gewoon door”, laat politieteam Weerijs weten.

Oproep

“Vraag jezelf alsjeblieft eens af als je die telefoon uit je zak haalt, wat de meerwaarde is van filmen en foto’s maken bij een heftig incident. Stel je nu eens voor dat jouw familielid, vriend, vriendin of een bekende daar ligt en vecht om te overleven. Bedenk je eens hoe het dan is als die beelden rondgaan doordat ramptoeristen staan daar te filmen en fotograferen. Zou jij het fijn vinden als hulpverleners niet goed kunnen werken terwijl de werkzaamheden cruciaal en levensreddend zijn? Wat zou jij ervan vinden als jouw zwaargewonde naaste daar ligt en vervolgens op internet staat? Dit is moreel absoluut af te keuren en vinden wij in ieder geval niet normaal.” De politie doet dan ook een heldere oproep: ‘Stop met het filmen en maken van foto’s bij ernstige incidenten. Laat politiemensen en andere hulpverleners hun werk doen en blijf op afstand. Ben je bewust van het leed dat je veroorzaakt door jouw gedrag.’