Afbeelding
Foto: NAC Media

NAC treedt komend seizoen met eigen vrouwenteam toe tot Eerste Divisie

Door: Olaf Knook NAC

BREDA -  NAC zal vanaf komend seizoen met een eigen vrouwenteam toetreden tot de Vrouwen Eerste Divisie. Het was een grote ambitie van de club om het vrouwenvoetbal te ondersteunen. Die ambitie is gevat in een plan, dat inmiddels is goedgekeurd door de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). Hiermee wordt de komst van NAC Vrouwen een feit.

De interesse in voetbal bij vrouwen groeit sterk. Dit blijkt volgens NAC uit de grote opkomst van meiden en vrouwen bij thuiswedstrijden van het eerste elftal. Veel vrouwen willen ook zelf spelen. Daarom heeft de club een plan opgesteld dat inmiddels positief is beoordeeld door de KNVB. NAC heeft Pia Rijsdijk aangesteld als manager vrouwenvoetbal. Zij heeft ervaring als speelster bij diverse professionele clubs, zoals ADO Den Haag, MSV Duisburg, Napoli en Feyenoord.

Missie: promoveren

De NAC Vrouwen beginnen in de Vrouwen Eerste Divisie, maar streven ernaar om in de Azerion Eredivisie te spelen. Vanaf komend seizoen is promotie en degradatie mogelijk voor de vrouwenteams. Rijsdijk ziet dit als een positieve stap binnen het vrouwenvoetbal. “Een club moet kampioen worden om te kunnen promoveren. Wij bij NAC hebben de ambitie om in de Eredivisie te spelen. Alles op zijn tijd, maar in de sport wil je het hoogst haalbare bereiken.”

NAC heeft al een beeld van hoe de vrouwenselectie en staf eruit moeten zien. Alleen financieel is nog een uitdaging voor de club. “Financieel gezien staan we volledig op eigen benen”, legt Rijsdijk uit. “We zijn op zoek naar onze eigen sponsors. We zijn nauw verbonden met NAC en zullen de cultuur van de club net zo uitdragen als het mannenelftal doet, maar we opereren autonoom in alles.”

‘Vertrouwen in de vrouwenafdeling’

Pia Rijsdijk kijkt uit naar haar nieuwe uitdaging: “Mijn doel is om voetballende meiden in Nederland - voornamelijk in Noord-Midden Brabant en Zeeland - kansen te bieden, zodat ze zich op hoog niveau verder kunnen ontwikkelen en hun dromen als voetbalster kunnen waarmaken. Het is belangrijk dat er meer vrouwelijke rolmodellen komen en dat meiden gelijke kansen krijgen. Dat dit realiteit wordt, vind ik een supermooie ontwikkeling binnen NAC Breda.”

Ook De Graafschap treedt vanaf komend seizoen met een vrouwenteam toe tot de Vrouwen Eerste Divisie. Volgens Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal, is dit goed voor het vrouwenvoetbal. “Zowel bij De Graafschap als NAC Breda hebben we er vertrouwen in dat de vrouwenafdeling op een goede en volledig geïntegreerde wijze onderdeel zal worden van de betaaldvoetbalorganisatie.”