Cadetten van de KMA bij het reptielenhuis voor een ontbijtje. foto Maarten Buitenhuis/KMA
Cadetten van de KMA bij het reptielenhuis voor een ontbijtje. foto Maarten Buitenhuis/KMA

KMA-cadetten ontbijten met sprinkhanen en wormen

Algemeen KMA

BREDA - KMA-cadetten hebben donderdagochtend genoten van een heerlijk ontbijtje in het Reptielenhuis in Breda. Op het menu stonden (levende) wormen en sprinkhanen. Dit alles in het kader van een driedaagse training in Grensverleggende Activiteiten (GVA), die onderdeel uitmaakt van de officiersopleiding.

“Die GVA is oorspronkelijk bedoeld om stress te ervaren en grenzen te verleggen. Daarom hebben we dit jaar voor het eerst besloten om samen te werken met het Reptielenhuis. Dat brengt ook meer variatie in het programma. Het bevalt erg goed”, zegt Kapitein Maarten Buitenhuis van de KMA.

De cadetten zijn vanaf dinsdagochtend vijf uur bezig met het programma. In de afgelopen dagen hebben ze zich bezig gehouden met survival, oefeningen op het water en werken op hoogte. Als afsluiting volgde dus een onverwacht ontbijtje bij het Reptielenhuis. “Op het moment dat we hier uitstapten, zagen we de bui al hangen”, zegt cadet Mitchel Oosterwaal.

'Het is net even anders dan een normaal ontbijt'
Oosterwaal blijft nuchter onder het vreemde voedsel. “Ja, het is anders dan ons gebruikelijke ontbijt. Wel even vreemd om wormen te eten. Maar ach, je zet de knop om en moet snel doorslikken. Bij de levende wormen moet je wel even iets beter kauwen.” Na het eten van sprinkhanen en wormen moesten de cadetten ook nog geblinddoekt magneetjes bemachtigen uit bakken die gevuld waren met grind, water, kiezels, slangen en een vogelspin.

Volgens Oosterwaal is het goed dat dit onderdeel opgenomen is in de GVA. “Het idee van het verleggen van grenzen is dat iedereen toch wel zijn ‘momentje’ heeft. Als ik kijk naar de groep, dan is dat ook wel gelukt. Voor de een is het moeilijker om te werken op hoogte, de ander vindt het eten van sprinkhanen niets. Maar voor iedereen geldt: knop om en doorgaan”, besluit de officier in opleiding.