Zaterdag 27 augustus asfalteert Heijmans met vijf asfalteerwagens de rijbanen op de Backer en Ruebweg naar het kruispunt met de Westerparklaan.
Zaterdag 27 augustus asfalteert Heijmans met vijf asfalteerwagens de rijbanen op de Backer en Ruebweg naar het kruispunt met de Westerparklaan. Wijnand Nijs

Dampend en sissend zuigt het asfalt zich vast op de Backer en Ruebweg (video)

Algemeen

BREDA - Nog een week en dan moet de kruising van de Backer en Ruebweg met de Westerparklaan en de Emerparklaan weer gereed zijn. De belangrijke verkeersader ligt sinds 5 augustus op de schop.

Deze zaterdag is een van de drukste dagen voor de asfaltleggers. Met liefst vijf wagens rijden de medewerkers van Heijmans het dampende mengsel van steentjes en bitumen uit over het voorgelijmde wegdek.

Dat er zoveel wagens gelijktijdig in actie komen is pure noodzaak. ”Om te voorkomen dat je naden krijgt tussen de verschillende rijbanen”, aldus een medewerker van het bedrijf. Dus gaat het deze zaterdag in rap tempo.

Vanaf de McDonald’s richting het kruispunt ligt in minder dan een uur het grootste deel van de laatste laag. Wethouder Boaz Adank (VVD, mobiliteit) is deze zaterdag ter plaatse om zelf even een stukje te rijden op een asfaltmachine.

Hij ervaart de hitte die van het pas gelegde asfalt dampt, hoort het zuigende geluid als vrachtwagens voor de machines uit over de lijmlaag rijden en ruikt de geur van bitumen. Nog een weekje, dan is het kruispunt klaar. Dan zijn er 550 vrachtwagens met asfalt uitgereden en is het aantal rijbanen rond de kruising in noord-zuid-richting toegenomen van 11 naar 13.

Allemaal voor een betere doorstroming van het verkeer.