Bushokje aan de Heienlangdonk slachtoffer vuurwerkvandalen.
Bushokje aan de Heienlangdonk slachtoffer vuurwerkvandalen. Wijnand Nijs

Breda voert knaldetectie in tegen vuurwerkoverlast

Algemeen

BREDA - Breda gaat als eerste Brabantse gemeente werken met knaldetectie om vuurwerkoverlast te beperken. Ook wordt de Beter Buiten-app ingezet voor het aanpakken van schade aan openbare ruimtes. Vuurwerkvrije zones komen dit jaar niet terug echter.

Burgemeester Depla kondigt de plannen aan in een brief aan de raad. Met de knaldetectie kan volgens de burgemeester snel achterhaald worden waar een harde knal plaatsvond, waardoor de politie sneller en gerichter in actie kan komen.

In de Beter Buiten-app kan vuurwerkschade aan publieke eigendommen worden geregistreerd. Met die gegevens kan de gemeente sneller patronen herkennen of concentratiepunten benoemen.

Na uitvoerig onderzoek besluit de gemeente dat er dit jaar geen vuurwerkvrije zones komen. In de recente jaren ziet de gemeente verbetering. Ook constateert Depla dat het instellen van zo’n vuurwerkvrije zone alleen zin heeft als er voldoende controle mogelijk is. Juiste tijdens deze dagen is de capaciteit ergens anders nodig.

Andere maatregelen zijn controles bij verkopers van legaal vuurwerk, voorlichting bij basisscholen en verspreiding van de spelregels rondom vuurwerkgebruik via verschillende media. Ook krijgen vuurwerkkopers bij aanschaf een tas mee waarin zij resten kunnen opruimen. Prullenbakken en containers zullen afgesloten, weggehaald of geleegd worden om zo schade te beperken.

Politie, BOA’s en jongerenwerkers houden toezicht op straat. Bij strafbaar gedrag, zoals afsteken van illegaal vuurwerk, volgt aanhouding of doorverwijzing naar Halt. Ook zijn extra afspraken gemaakt tussen politie, brandweer en afvalservice om brandhaarden en buitenbrandjes adequaat te bestrijden. Bij geweld tegen gezagsdragers of medewerkers met een publieke taak wordt er extra streng opgetreden.