Tientallen scholieren voor de deur bij de Graanbeurs, rond 22.00 uur.
Tientallen scholieren voor de deur bij de Graanbeurs, rond 22.00 uur. Foto: BredaVandaag

Depla: ‘Niet uit te leggen zo’n scholierenfeest op maandagavond’

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - Burgemeester Depla is niet te spreken over het Scholieren Gala Breda dat maandagavond wegens gedrang aan de deur door hem werd beëindigd. “Is het uit te leggen aan Nederland dat je zo’n feest voor scholieren geeft op een maandagavond”, stelt hij dinsdagmorgen.

Het antwoord daarop is voor hem duidelijk: “Dat vind ik niet uit te leggen.” Hij noemt het niet moreel verantwoord. “Als je weet dat de leerlingen de volgende dag naar school moeten. Wie bedenkt dit op een doordeweekse dag? Als het nu op de laatste schooldag is of in de vakantie.”

Depla wacht het politierapport af, maar is sceptisch over de manier waarop het gegaan is. “Ik begrijp dat je voor een dergelijk feest geen aparte vergunning nodig hebt, maar het valt wel onder verantwoordelijkheid van de Graanbeurs, al is die niet de organisator.”

Inmiddels is duidelijk dat ouders ontstemd zijn over de gang van zaken. Depla begrijpt dat. “Dit kan vreselijk mislopen, Italië is nog geen week geleden”, verwijst hij naar een disco in Florence, waarbij zes personen in het gedrang om het leven kwamen. “Het risico dat de organisatie loopt met aansprakelijkheid is enorm.”

Depla stelde kort nadat hij besloten had dat het feest moest worden beëindigd al dat hij in gesprek gaat met de organisatie en met de Graanbeurs. Die gesprekken volgen als hij het politierapport heeft.