De politie heeft de Reigerstraat afgezet.
De politie heeft de Reigerstraat afgezet. Foto: BredaVandaag

Stichting Scholieren Gala Breda biedt excuses aan voor mislukt gala

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA - Stichting Scholieren Gala Breda (SGB) biedt haar excuses aan voor het feit dat ze het gala van afgelopen maandag niet goed hebben georganiseerd.

Maandag wilden tijdens het gala vrijwel alle scholieren tegelijk naar binnen en toen ging het mis. Feestgangers kwamen in de verdrukking en twee leerlingen raakten in het gedrag onwel. Voor burgemeester Paul Depla was dat reden om het feest meteen af te blazen. Ook plaatste hij vraagtekens bij de dag van het feest en het toezicht op alcoholgebruik.

Verklaring

In de verklaring op de Facebook-pagina van Stichting Scholieren Gala Breda bieden SGB en De Graanbeurs hun excuses aan. Ze vinden het ontzettend ellendig en balen dat de burgemeester het SGB Gala heeft moeten afblazen. “Jonge enthousiaste feestgangers is hierdoor een mooie avond ontzegd. En mooie avonden vol leuk stapplezier voor jongeren zijn iets wat wij al acht jaar succesvol jaarlijks realiseren, eigenlijk vrijwel altijd zonder wanklank. Dit doen wij al acht jaar in goed overleg met het team achter Kerkplein en De Graanbeurs, die ons altijd de locatie, beveiliging, bar en personeel verschaffen voor het feest.”

Kritiek

Sinds maandagnacht regent het verwensingen, klachten, teleurstelling, ontevredenheid, onduidelijkheid en vragen over restitutie aan het adres van SGB. “De vragen begrijpen we en we bieden dan ook onze excuses aan voor het feit dat de locatie niet was ingesteld op het feit dat jullie maandagavond vrijwel allemaal tegelijk aan de deur verschenen. Als het aan De Graanbeurs, de politie en aan SGB had gelegen, zouden we het feest vervolgd hebben nadat de politie tegen ons zei: 'zet maar op Facebook dat jullie zo weer verder gaan, het ziet er goed uit.' Dat deden we, maar daarna kregen we om een andere reden te horen dat het feest toch geen doorgang kon vinden.”

SGB meldt verder nog: “Gezien het feit dat; (1) De Graanbeurs de crowd control op de avond zelf op zich heeft genomen, (2) de politie in eerste instantie op de drukte aan de deur afkwam en hierover vervolgens in overleg is geweest met De Graanbeurs en (3) de burgemeester naar aanleiding van geconstateerd alcoholgebruik door een minderjarige uiteindelijk heeft besloten het evenement te beëindigen, hebben SGB en De Graanbeurs de situatie dinsdagochtend besproken. De Graanbeurs heeft daarop meteen een verzoek neergelegd bij de gemeente om met de burgemeester in gesprek te treden over de situatie. Wij wachten het gesprek af dat De Graanbeurs en de burgemeester zullen hebben en zodra er duidelijkheid is over een mogelijke oplossing, dan melden wij ons weer. In de tussentijd kunnen wij niets anders van jullie vragen dan geduld te hebben.”