Haagdijk schittert in TV-serie: van sexshop tot kapper Legda

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - Wat speelt er zich af achter de gevels aan de Haagdijk, waar ondernemers en bewoners van verschillende nationaliteiten gebroederlijk naast elkaar wonen en werken? Mascha de Rooij en Manon Peeters gingen op zoek naar de verhalen. Vanaf zaterdag zijn ze in tien afleveringen te zien op Omroep Brabant.

De twee tv-makers uit Breda, Produced by MM, speelden al een paar jaar met de gedachte voor een serie over de Haagdijk. “Omdat het een hele leuke straat is”, vertelt Manon. “We dachten, laten we eens gaan filmen en kijken wat er gebeurt.”

Dat bleek heel wat. Want als je goed kijkt, is er van alles te beleven. “Onze eerste fascinatie was het grote aantal kappers, waarvan Legda Dahmani er een is. Die zit er al 24 jaar, eerst in het pand van de Kaasgroothandel, nu in het Expertpand. Het is er altijd druk met jongens die er om de week voor een opscheertje komen.”

Nog niet zo lang geleden viel de politie bij de kappers binnen. Ze zouden een dekmantel zijn voor witwaspraktijken. “Uiteraard hebben we dat gevraagd hoe dat zit, of ze witwassen.” Het typeert de Haagdijk, die volgens Peeters heel toegankelijk is. “We werden overal met open armen ontvangen, voor verhalen en koffie, of wat te eten. Het heeft wat dorps, de saamhorigheid die er is. Iedereen praat met elkaar.”

Ook zet iedereen zich in voor de straat, zoals Gaston en Bert-Jan, die al jaren tegen de leegstand in de straat vechten, al dan niet samen met de gemeente. Of voor de buurt. “Bij café de Haagse Poort was er een carnavalsfeest voor gehandicapte kinderen, dat wordt vanuit de buurt georganiseerd door mensen die daar al jaren komen.”

De serie bestaat uit tien afleveringen van 9,5 minuten. Op de website van het programma staan al twintig portretten van de mensen in de straat die ook in de tv-afleveringen een rol spelen. Zoals bijvoorbeeld Tineke van sex shop Hot Lips. “Die is als een soort moeder voor de straat, spreekt mensen aan die te vroeg het vuilnis op straat zetten.”  

Het levert vermakelijke momenten op als Mascha allerlei geluiden uit de filmzaal boven hoort. “Soms gebeurt er iets en dan zeg ik nee hè, dan zeg ik, wat gaat die film toch tekeer. Maar dat is nie, maar je moet toch wat.”