Afbeelding
Foto: FOTOGRAFIE BART HOMBURG / ORANJE FONDS

Koningin Máxima vol lof over stichting Met Je hart tijdens bezoek aan Breda

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Het was een spontaan en warm applaus waarmee de ouderen van Stichting Met Je Hart koningin Máxima vandaag welkom heetten in café Oncle Jean in het Ginneken. De ouderen beleefden een geweldige ochtend waarin ze de kans kregen om persoonlijk aan de koningin te vertellen hoe de stichting die dit jaar het Appeltje van Oranje ontving, hun leven positief heeft veranderd.

Rond 9.45 uur begon de spanning rond Oncle Jean in het Ginneken al flink te stijgen. De parkeervakken voor het café waren afgezet en politie stond al paraat. Alles was in gereedheid gebracht voor het hooggeëerde bezoek: koningin Máxima was in aantocht. Zij kwam een uur lang op bezoek in Breda om kennis te maken met de initiatiefnemers, vrijwilligers en ouderen van stichting Met Je Hart. Dat is de winnaar van het Appeltje van Oranje dit jaar. Het initiatief laat restaurants klanten één euro betalen aan de stichting, en zet dat geld in om kleinschalige ontmoetingen voor ouderen uit dezelfde gemeente te organiseren. Daarvoor bouwt de stichting op vele vrijwilligers. Oncle Jean is één van de plekken waar de ontmoetingen worden gehouden. Daarom stapte koningin Máxima daar om 10.00 uur over de drempel.

Tekst gaat verder onder de video.

 

Initiatiefnemers

Koningin Máxima startte haar bezoek met een gesprek met de initiatiefnemers van Stichting met je Hart. Oprichter Babs van Geel legde daar uit hoe ze in 2013 op het idee is gekomen om de stichting te starten. "Ik was bezig met een project waarbij ik eenzame ouderen fotografeerde. Daarbij ontmoette ik Greet. Haar kwetsbaarheid raakte me enorm. En bij Greet zag ik hoeveel effect het kon hebben wanneer je zo iemand wat tijd en aandacht geeft. Toen besloot ik: Hier wil ik mee doorgaan. Ik wil meer ouderen die zich eenzaam voelen helpen." En dat balletje ging snel rollen. Het systeem is simpel: restaurants sluiten zich aan bij de stichting en vragen zes weken lang hun klanten om één euro extra toe te voegen aan de rekening. Met dat geld organiseren vrijwilligers ontmoetingen voor ouderen. En dat zijn geen massale jaarlijkse uitjes, maar juist structurele en kleinschalige ontmoetingen. "Echte aandacht. Dat is waar het om draait." 

Koningin Máxima hoorde het verhaal vol enthousiasme aan. "Met je hart creëert een enorm effect. Je maakt mensen blij, hoe waardevol is dat. Dit moeten we veel meer laten zien, en daar is het Appeltje van Oranje ook voor." Inmiddels is Stichting Met Je Hart een groot succes. Al 2246 ouderen namen deel aan de ontmoetingen, de stichting kan bouwen op ruim 1000 vrijwilligers en er zijn 26 gemeenten waar de stichting actief is. "Jullie hebben al zoveel succes gehad. Hoe gaan jullie dat succes dan nóg groter maken", vroeg de koningin zich af. Het antwoord daarop was makkelijk voor de initiatiefnemers: "Nog meer ouderen bereiken. En in alle gemeenten en alle wijken actief zijn. Wat zeg ik, over heel de wereld."

Breda

Na haar gesprek met de landelijke initiatiefnemers, schoof de koningin aan bij de lokale initiatiefnemers. Vanuit Breda is dat Marieke Eising. Zij vertelde vol enthousiasme aan de koningin over de 150 ouderen die in Breda al deelnemen aan de ontmoetingen. "In het begin dachten we 'het moet groter!'. Maar daar kwamen we al snel op terug. Want voor ouderen hoeft het juist helemaal niet groot. Gewoon ontmoetingen, we noemen ze stamtafels, met zes ouderen en twee vrijwilligers. Dat is wat Met je Hart doet, en wat werkt."

Koningin Maxima aan tafel met lokale initiatiefnemers. Tekst gaat verder onder de foto:


Ouderen

Uiteraard nam de koningin ook nog de tijd om te praten met de mensen waar het uiteindelijk allemaal om gaat: de ouderen zelf. Zij gaven de koningin een warm, spontaan applaus toen zij de zaal binnen kwam. Er waren deelnemers van Met je Hart uit verschillende regio's uitgenodigd om met de koningin in gesprek te gaan. En dat deden ze met veel enthousiasme. "Het is gewoon fantastisch", vertelden twee oudere vrouwen de koningin in koor, toen zij vroeg hoe zij de ontmoetingen ervaren. "Het is zo fijn. En ook enorm goed geregeld. Ze halen je op, ze brengen je thuis. Echt perfect".

De ouderen hadden nog wel uren kunnen praten met de koningin, maar inmiddels duurde het bezoek al ruim een uur en moest zij dus afscheid nemen. Buiten waren inmiddels ook tientallen mensen verzameld die mee hadden gekregen dat de koningin bij Oncle Jean te spotten was. De koningin nam nog snel even de tijd om buiten met een meisje op de foto te gaan en een roos in ontvangst te nemen, maar toen stapte ze onder toeziend oog van de pers en het toegestroomde publiek al wuivend in de auto.

Wat is het Appeltje van Oranje?

Het Appeltje van Oranje is dé prijs voor succesvolle sociale initiatieven die mensen betrekken bij onze samenleving. Deze jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een bedrag van €15.000,-. Ieder jaar reikt Koningin Máxima deze prijs uit op Paleis Noordeinde. Het thema van de Appeltjes van Oranje 2019 was 'De kracht van samen; vrijwilligers doen mee(r)'. De prijzen staan in het teken van mensen die vrijwilligers op een buitengewone manier weten te mobiliseren en enthousiast weten te houden. We gingen op zoek naar de drijvende krachten achter succesvolle sociale projecten, die met hun aanpak, innovatiekracht en gedrevenheid een bijzonder verhaal te vertellen hebben over hun vrijwilligersaanpak.