De 9-jarige Louise is al druk met trainen voor de 250 meter
De 9-jarige Louise is al druk met trainen voor de 250 meter Foto: Danielle Jacobs

Louise (9) zwemt mee in strijd tegen kanker: 'Andere kinderen mogen dit nooit meemaken'

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - "Mama, ik wil gaan zwemmen voor onderzoek naar kanker." Dat waren de woorden waar de 9-jarige Louise een aantal maanden geleden mee thuiskwam van school. Danielle, moeder van Louise, raakte hierdoor erg geĆ«motioneerd. "Alle herinneringen van de tijd dat ik ziek was kwamen meteen weer naar boven." Waar Danielle eerst nog twijfelde over Louises deelname aan Swim to Fight Cancer, was Louise zelf meteen vastberaden. Andere kinderen zouden nooit mee mogen maken wat zij heeft meegemaakt. Zondag 1 september duikt de 9-jarige, samen met haar tante de Singel in.

Drie jaar geleden kreeg Danielle, moeder van twee kinderen, de diagnose borstkanker. Dat nieuws sloeg als een bom in bij het jonge gezin. "Het was een hele heftige periode, met veel ziekenhuisbezoeken", vertelt Danielle, die nu inmiddels genezen is. Dat deze periode ook bij de kinderen een grote impact heeft gemaakt, bleek toen Louise een aantal maanden geleden thuiskwam van school. "Op school had de lerares van groep 5 enthousiast vertelt over Swim to Fight Cancer", vertelt Danielle. Louise was meteen vastberaden om mee te zwemmen. "Ze kwam thuis en vertelde me dat ze er alles voor wilde doen, zodat andere kinderen niet mee hoeven te maken wat wij hebben meegemaakt."

Swim to Fight Cancer

Het plan was dat Danielle en Louise 1 september samen de Singel in zouden duiken, maar hier kwam verandering in toen Danielle onverwachts geopereerd moest worden. "Ik heb onlangs een heftige operatie gehad, omdat er problemen waren met mijn aorta", laat de herstellende moeder weten. "Gelukkig is de operatie goed gegaan, maar zwemmen kan ik nog niet." Daarom neemt de zus van Danielle haar taak nu over. "Het is verplicht dat ieder kind een begeleider mee het water in neemt." Louise en haar tante zwemmen de 250 meter. "Kinderen onder de tien mogen geen langere afstand."

Samen met haar tante is de 9-jarige al druk bezig geweest met oefenen. Zo hebben de twee bijvoorbeeld al een duik in de Asterdplas gewaagd. 

Louise en haar tante Jose in de Asterdplas. (Tekst gaat verder onder de foto)

Flessenactie

Louise heeft de smaak goed te pakken. Naast het zwemmen in haar strijd tegen kanker, roept ze ook mensen op hun statiegeldbonnetjes te doneren. "Deze konden worden ingeleverd op de school van Louise in de daarvoor bestemde doos op de lerarenkamer." Tot nu toe heeft de 9-jarige al meer opgehaald dan gehoopt. "Het streefbedrag was vijfhonderd euro." Op de site van Swim to Fight Cancer is te zien dat dit bedrag inmiddels 596 euro bedraagt.