Afbeelding

Koning Willem-Alexander naar Breda ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - Koning Willem-Alexander komt dinsdag 29 oktober naar Breda. Dat liet een woordvoerster van de gemeente desgevraagds aan BredaVandaag weten. De koning zal dan samen met de Poolse president Adrzej Duda aanwezig zijn bij de viering van 75 jaar bevrijding van de stad. Volgende week woensdag komt de Rijksvoorlichtingsdienst met meer details over de rol van beide staatshoofden bij de viering.

Breda werd in oktober 1944 door de Eerste Poolse Pantserdivisie bevrijd van de Duitsers. Deze maand is dat 75 jaar geleden. Dat moet gevierd worden. Daarom vinden er in oktober diverse activiteiten plaats om deze bijzondere gebeurtenis te herdenken. Check alle activiteiten hier.

Vrijheidstocht

De officiële dag van 75 jaar vrijheid wordt op 29 oktober gevierd met een vrijheidstocht. Daarin rijden oud-strijders met historische voertuigen een route rond het historische stadshart van Breda. Deze route benadert de tocht van de Poolse bevrijders in 1944. De vrijheidstocht eindigt met een feestelijke finale op de Grote Markt. Dans en muziek vormt het sluitstuk van de tocht.

Herdenking van de bevrijding van Breda (2016) 

Foto: Vinnie de Laat

Bevrijding Breda

Breda werd op 29 oktober 1944 door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek bevrijd. Een dag later ontving Maczek voor zijn hele divisie het Bredase ereburgerschap uit handen van burgemeester Van Slobbe. Verschillende monumenten herinneren aan deze dag. Zo staat er bij het Wilhelminapark nog altijd een buitgemaakte Duitse Panther-tank, die Polen aan de stad schonk. 

Het Poolse militaire ereveld aan de Vogelenzanglaan is een begraafplaats met tachtig graven van Poolse militairen. Aan de Ettensebaan liggen nog eens honderdzestig graven van gesneuvelde Polen. Ook ligt daar Stanislaw Maczek begraven. Momenteel wordt het Maczek Memorial gebouwd aan de Ettensebaan. Dit moet dienen als erkenning voor de Poolse strijders. Het wordt ook het nieuwe onderkomen voor het Generaal Maczek museum, wat nu aan de De la Reijweg gevestigd zit.