Afbeelding

Laurentius wil tientallen miljoenen zien van oud-bestuur na wanbeleid en fraude

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - Woningbouwvereniging Laurentius heeft tientallen miljoenen schade geleden door wanbeleid en fraude van het oud-bestuur. En hier wil de vereniging geld voor zien. Laurentius heeft besloten om in het belang van de bewoners van Laurentius naar de rechter te stappen.

Onder leiding van de voormalige directeur Walter Vermeulen en het toezicht van de voormalige Raad van Commissarissen van Laurentius, is er in het verleden bij Laurentius sprake geweest van wanbeleid. De bewoners van Laurentius zijn hierdoor ernstig benadeeld, omdat Laurentius tientallen miljoenen schade heeft geleden, met name betrekking tot ontwikkeling van vastgoedprojecten.Daarnaast heeft Laurentius ook schade geleden door vastgoedfraude en oplichting, waar Vermeulen in 2018 voor is veroordeeld door de strafrechter. Deze veroordeling is nog niet definitief: het hoger beroep is nog aanhangig.

De woningbouwvereniging is de afgelopen jaren druk geweest met het beperken en verhalen van de geleden schade. Laurentius vindt dat Vermeulen en de toenmalige Raad van Commissarissen verantwoordelijk zijn voor de geleden schade. Tot op heden hebben zij deze verantwoordelijkheid nog niet erkend. Dit was voor Laurentius een reden om alsnog een civiele procedure tegen Vermeulen en de voormalige Raad van Commissarissen te starten. In het belang van de bewoners van Laurentius stapt de woningbouwvereniging naar de rechter.

"Jarenlang moesten we onze bewoners teleurstellen. We moesten terughoudend zijn met het uitvoeren van planmatig onderhoud, konden geen nieuwe woningen bouwen en ook andere grote investeringen waren niet mogelijk. In februari 2018 hief de Autoriteit woningcorporaties (Aw) het verscherpt toezicht op. Langzaamaan kan Laurentius weer een gezonde volkshuisvestelijke bijdrage leveren in Breda en Alphen-Chaam", zegt Directeur-bestuurder Jessie Bekkers. "De middelen die we hiervoor beschikbaar hebben, zijn uiteraard nog beperkt. Maar stap voor stap zijn we aan de slag om 'Samen voor een thuis' te realiseren. Wij gunnen onze bewoners namelijk een echt thuis. Een plek waar je je op je gemak voelt, in de buurt die bij je past en met het gevoel van veiligheid en rust dat bij je past."

Laurentius
Laurentius is een woningcorporatie met ongeveer 7.500 woningen in onder andere de gemeenten Breda en Alphen-Chaam.