Afbeelding
Foto: Project C

Bredase Peter Schouten: Van journalist tot advocaat van kroongetuige Nabil B.

Door: Redactie Algemeen

BREDA - Na de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd de  Bredase Peter Schouten direct zwaar beveiligd. De advocaat werd door agenten naar een veilige plek gebracht. Maar wie is Schouten precies? En wat is zijn connectie met Peter R. de Vries? Wij zetten de loopbaan van Schouten voor je op een rij.

Peter Schouten (1957) is geboren in Haarlem, en kwam in 1986 naar Breda. Hij verhuisde later naar Brussel en Kuala Lumpur, en vestigde zich in 2009 weer in Breda.

Journalistiek
Schouten is vooral bekend als advocaat van kroongetuige Nabil B. Maar voordat Schouten zich als advocaat vestigde, werkte hij eerst ruim 30 jaar in de media. Eerst als journalist voor de Staatscourant en Management Totaal, en daarna als uitgever, manager en directeur van uitgeverijen en multimedia- en televisiebedrijven. Schouten leerde tijdens zijn werkzaamheden in de media Peter R. de Vries kennen. 

Toen Schouten zich in 2009 weer in Breda vestigde, rondde hij zijn studie af voor een nieuwe carrière als strafrechtadvocaat. In 2010 kreeg Schouten landelijk aandacht voor zijn initiatief Pink Army. Pink Army klaagde de Amerikaanse generaal Sheehan aan nadat hij Nederlandse militairen beledigde door te beweren dat homoseksuele militairen in Srebrenica verantwoordelijk waren voor de val van deze enclave. Tien dagen na de juridische actie bood de generaal publiekelijk zijn excuses aan. 

Trial by media
Peter Schouten studeerde in 2011 af aan de Open Universiteit op het verschijnsel trial by media. Daarover verscheen ook Schoutens boek ‘Trial by media. Wie beschermt de verdachte in een mediaproces?’  Daarin breekt hij een lans voor een betere rechtsbescherming van verdachten tegen schadelijke berichtgeving en beeldvorming in de media. In dit boek werden onder andere de gevolgen van de publiciteit in de zaak van de Bossche zwemschoolhouder Benno L. nader onderzocht. 

Project C
In 2018 kwam Peter Schouten nationaal in het nieuws als één van de oprichters van Project C. Project C is een organisatie die wordt geleid door een advocaat (Schouten), een huisarts, een politicus en een kassenbouwexpert. Samen willen zij ‘een bijdrage leveren aan de realisatie van een veilige en verantwoorde keten van wietteelt naar gebruik van kwaliteit hoogwaardige cannabis.’ Project C wilde zelf een productiefaciliteit ontwikkelen voor de legale teelt van cannabis. In 2020 werd echter bekend dat Project C niet was geselecteerd om deel te nemen aan de ‘wietproef’.

Marengo
Toch is Schouten vooral bekend vanwege zijn rol in het Marengo-proces. Die betrokkenheid startte toen op woensdagochtend 18 september 2019  Derk Wiersum werd geliquideerd. Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces. Dat is het proces tegen zeventien verdachten, waaronder Ridouan Taghi. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor een reeks moorden en pogingen daartoe in Nederland in de periode van 2015 tot 2019. Al snel na de dood van Wiersum bood Peter Schouten aan de nieuwe advocaat van Nabil B. te willen worden. “Het is belangrijk dat iedereen hoort dat er onverzettelijke en onafhankelijke advocaten voor u klaar staan in deze mooie rechtstaat”, legde hij zijn actie uit. Hij riep andere strafrechtadvocaten op om zich ook te melden.

In juli 2020 werd Schouten officieel aangesteld als advocaat van de kroongetuige. Tegelijkertijd vroeg Nabil B. Peter R. de Vries om als vertrouwenspersoon op te treden. Op die manier waren Peter R. de Vries en Peter Schouten samen betrokken bij de kroongetuige. Schouten nam het juridische deel op zich, en De Vries als vertrouwenspersoon en woordvoerder.