Anna van Egmond door Dymphie Elisa
Anna van Egmond door Dymphie Elisa Foto: Dymphie Elisa

Pop-up expositie toont portretten van bijzondere Nassau-vrouwen

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - Op 26 en 27 november is er bij de StadsGalerij een pop-up expositie met portretten van Nassau-vrouwen te zien. De portretten verbeelden de levens van deze bijzondere vrouwen, die tussen 1404 en 1630 in Breda leefden. Terwijl hun mannen op het slagveld vochten of elders het land bestuurden, waren ze van invloed op de ontwikkeling van onze stad en het land. De negen illustraties zijn gemaakt door Bredase makers.

Het project is een samenwerking van PopMonument met Breda Promotions en Graphic Matters. De verrassende verhalen gaan over liefde en oorlog, machtige mannen en sterke vrouwen en over vrijheid en verbondenheid. De verhalen inspireren om de geschiedenis te verbinden met de toekomst.


De negen makers zijn vrijgelaten om de historische verwijzingen te vertalen naar het heden. De deelnemende makers zijn Eliza Palm, Sjoerd Jansen, Daan van Bommel, Falco van der Velden, Bas Steens, Iris van den Bersselaar, Babette Bakermans, Kick Stals en Dymphie Elisa. Zij hebben zich laten inspireren door de levensverhalen van de ‘Kloecke Vrouwen’ en een portret vol symboliek en hedendaagse interpretaties gemaakt.

PopMonument
PopMonument verbindt popmuziek met kunst en erfgoed. Verspreid over zeven monumenten treden bands en kunstenaars op zaterdag 26 november op. Deze festivaleditie heeft als thema de koninklijke geschiedenis van Breda, haar Royal Roots. De wortels van de Koninklijke Familie liggen in Brabant en om precies te zijn in Breda. Hier begint de stamboom van de familie (Oranje-)Nassau, die via prins Willem van Oranje doorgroeit naar koning Willem-Alexander en prinses Amalia.

De pop-up galerij is onderdeel van PopMonument en is zaterdag 26 november en zondag 27 november gratis te bezoeken bij Oude Vest 34. Bij iedere illustratie kun je het verhaal over de betreffende Nassau-vrouw beluisteren via een audio guide. Dit project is mogelijk gemaakt door Gemeente Breda, Breda Marketing, PopMonument, Royal Roots, Breda Promotions en Graphic Matters.