Afbeelding
Foto: Albert Bienefelt

Bredanaars Henk en Ton dromen van een zelfvoorzienende woonwijk

Door: Albert Bienefelt Algemeen Uitgelicht

BREDA – In de rubriek Held van de Maand zetten we mensen in de schijnwerpers die zich langdurig en onbetaald inzetten. Deze keer zijn dat Henk van Houten (66) en Ton Hermans (56). Henk en Ton dromen van een wijk die gebouwd is met energieleverende huizen, een Charge Free Home (CFH). Daarvoor hebben ze in 2018 een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) opgericht.

Ton is voorzitter van CPO CHF-Breda, Henk doet de technische zaken. Iedere maand vergaderen ze met de twee andere bestuursleden. Soms online, anders bij Henk thuis. 

Burgerinitiatief
Henk: “We willen met gelijkgestemden een wijk bouwen. Met woningen die evenveel of meer energie opleveren dan dat ze verbruiken. We voorzien die van zonnecollectoren, driedubbel glas, hoge isolatie etcetera. Bewoners in die wijk delen niet alleen de ladder en de kruiwagen, maar ook de energievoorziening en de mobiliteit. Energie die overblijft, wordt opgeslagen en kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor deelauto’s.” Ton: “Er is genoeg animo. Met vijftig woningen kan het al. Maar om echt het verschil te maken, willen we liever meer deelnemers. We hebben natuurlijk wel bouwgrond nodig. Het lukt maar niet om de juiste mensen te spreken. We lichten onze plannen graag toe bij de gemeente Breda. Hopelijk geven ze ons die kans!”

Anders naar de aarde kijken
Ton: “Een jaar of vier geleden las ik een verhaal van Henk. Dat maakte me nieuwsgierig. Toen heb ik hem een mail gestuurd. Zo is het contact ontstaan.”

Henk: “Al lang geleden las ik berichten over de aardgaswinning in Groningen. Ik zag het misgaan. We moeten door een andere bril kijken. Ik ben me gaan verdiepen in allerlei technieken. Er is zo veel mogelijk! Ondertussen ben ik ervaringsdeskundige. Onze energiewoning wekt negenduizend kWh per jaar op. Dat gebruiken we in huis. Dan blijft er nog genoeg over. Daarmee kunnen we achttienduizend kilometer met onze elektrische auto rijden. Mijn kennis en ervaring zet ik graag in!” Ton: “Met ons bestuur willen we nu anderen inspireren. Die dat op hun beurt ook weer doen. Dan heeft het echt effect.”

Investering
Ton coacht jonge mensen bij Avans Hogeschool. “Net als in mijn werk vind ik het belangrijk om jongeren bewust te maken. Zij zijn de toekomst. Mijn vrijwilligerswerk neemt wekelijks zo’n vijf uur in beslag. Veel tijd gaat op aan lezen en vergaderen en vergelijkbare initiatieven bezoeken.” Henk: “Mijn vrijwilligerswerk heeft een lange geschiedenis. Toen ik eind dertig was, stopte ik met werken en werd ik huisvader. Dat was toen best bijzonder, een man bij de schoolpoort. Eigenlijk ben ik er als ‘wereldverbeteraar’ ingegroeid. Mijn vrouw werkt nog en geeft me alle ruimte. Wekelijks ben ik misschien wel zestig uur kwijt aan deze klus. Ik lees enorm veel en probeer alle ontwikkelingen bij te houden.”

Ton vult aan: “We doen ons uiterste best om een CPO in Breda voor elkaar te krijgen. Het is niet gemakkelijk, er is heel veel uitzoekwerk. Maar we zijn vasthoudend. Dus het gaat er zeker een keer van komen.”

Meer weten? Kijk dan op cpochargefreehomebreda.nl. Wil je meer weten over Henk en Ton of andere helden? Ga dan naar www.heldenvanbreda.nl.