Afbeelding
Foto: Vincent Riemersma

La Vuelta overtrof de verwachtingen: zowel qua bezoekers als financieel

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - In augustus vond La Vuelta Holanda plaats, met een etappe die startte en finishte in Breda. De afgelopen maanden is het evenement geëvalueerd. Uit het eindrapport blijkt dat de Vuelta in Nederland werd gewaardeerd met een 8,3, en bezocht werd door 957.000 bezoekers. De economische impact in de gemeente Breda was 1,15 miljoen euro.

Het is alweer meer dan een half jaar geleden dat de derde etappe van de Vuelta startte en finishte in Breda. De afgelopen maanden hebben zowel de projectorganisatie als de Universiteit van Utrecht het evenement geëvalueerd. Uit het eindrapport blijken zeer positieve cijfers.

Het rapport laat onder andere zien dat bezoekers het evenement waardeerden met een 8,3. De doelstelling was een 8,0. In 2018 werd in het haalbaarheidsonderzoek uitgegaan van 400.000 tot 500.000 bezoekers. Maar dat werden er uiteindelijk bijna twee keer zo veel. 957.700 mensen bezochten de Vuelta in Nederland. De economische impact van het evenement bedroeg landelijk 17,6 miljoen euro. De economische impact voor de gemeente Breda is door de UU becijferd op 1.15 miljoen euro.

Wat wel lager lag dan gehoopt, was het aantal bezoekers van de activiteiten voorafgaand aan het wielerevenement. Er werd gericht op 400.000 bezoekers voor het activatieprogramma, maar dat werden er 318.000. Dat terwijl het aantal evenementen met 381 juist een stuk hoger lag dan de doelstelling van 300. 


Bijschrift -

Vincent Riemersma