Afbeelding
Foto: Lisa Schuurmans

Station Breda blijft goed scoren in stationsbelevingsonderzoek

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Reizigers waren in 2022 wederom iets meer te tevreden over hun station dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2022, een onderzoek door I&O Research in opdracht van NS en ProRail onder 85.000 reizigers. De tevredenheid over station Breda groeide niet, maar bleef wel stabiel ruim voldoende. Net als bij het vorige onderzoek, scoorde Breda een 7,5. Daarmee staat het station landelijk op de 79e plek.

Reizigers gaven stations vorig jaar een gemiddeld rapportcijfer van 7,32. In 2021 was dat 7,31 en in 2016 was dat nog 6,94. ProRail en NS voeren dit onderzoek elk jaar uit om te weten hoe reizigers over de stations denken en waar we nog verbeteringen kunnen doorvoeren.

De score van Breda is stabiel. Toen het station nog in 2017 net nieuw was, scoorde het een 7,6. In 2021 was dat een 7,5, en ook in 2022 geven reizigers station Breda een 7,5. Daarmee staat Breda landelijk op de 79e plek van de ongeveer 400 stations die Nederland telt. In Noord-Brabant staat Breda in de top 3. Alleen de stations Deurne en Ravenstein scoren hoger.

Van de grote steden is station Rotterdam de winnaar. Met een 8,0 als rapportcijfer is het station op plek zes geĆ«indigd. Reizigers vinden dit een fijn, helder en overzichtelijk station. Het meest gewaardeerde station van Nederland is het Limburgse Klimmen-Ransdaal met een 8,3. Reizigers waarderen dit station om zijn mooie ligging in het heuvelige landschap en vanwege het monumentale stationsgebouw uit 1913 met restaurant en terras op het perron.  

Het slechts gewaardeerde station van Nederland vind je in Noord-Brabant. Lage Zwaluwe scoort een 5,2. Dat is meteen ook de enige onvoldoende.