Drukte tijdens de opening van carnaval
Drukte tijdens de opening van carnaval Foto: Gré van Pelt

Carnaval in ‘t Kielegat was drukker dan ooit: ‘Nog nooit zoveel bezoekers gehad’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - Het zit erop: Carnaval 2023. Voorzitter Luciën Verhoef kan het maar in één woord samenvatten: ‘Geweldig!’. Er kon als vanouds groots worden uitgepakt, en de sfeer zat er alle dagen goed in. Maar het belangrijkste evaluatiepunt is toch wel de grote drukte. “De bezoekersaantallen waren gigantisch. Dit hebben we nog nooit gehad. Dat is natuurlijk fantastisch, maar het roept ook vragen op. Hoe gaan we hier volgend jaar mee om? Want het feestje moet wel veilig blijven”, legt voorzitter Luciën Verhoef uit.

Na een jaar met een afgelaste optocht en daarna twee coronajaren kon er tijdens carnaval 2023 eindelijk weer écht groots worden uitgepakt. En dat deed ‘t Kielegat dan ook. Met een vol programma vol activiteiten voor alle leeftijdsgroepen, én met een volle binnenstad. Want het was drukker dan ooit, geeft voorzitter Luciën Verhoef aan. 

“We hebben echt een geweldige carnaval gehad, met een gigantisch aantal bezoekers. Volgens mij was het drukker dan ooit. Dat is heel erg mooi, maar het is tegelijkertijd ook een zorg voor volgend jaar. Want we moeten natuurlijk wel zorgen dat het veilig blijft.” Dit jaar lukte dat volgens Verhoef goed, mede omdat het contact met de gemeente en de politie heel soepel verliep. “We waren natuurlijk voorbereid op drukte, en hebben passend kunnen handelen en op tijd mensen naar andere delen van de stad kunnen verwijzen.” Daar ligt volgens Verhoef sowieso de oplossing: Carnaval moet nóg beter over de stad verspreid worden. “Ik zie daar heel veel mogelijkheden voor. Zo werd deze carnaval het Van Coothplein erbij betrokken, waarmee je meer ruimte creëert. En ook op andere plekken zijn mogelijkheden. Bijvoorbeeld het T-huis of het Kasteelplein, om maar wat te noemen. We moeten zorgen dat het voor iedereen een mooi en veilig feest blijft.”

Door sommige Bredanaars werd geklaagd over de grote hoeveelheid mensen van buiten Breda in de binnenstad. Maar daar wil woordvoerder van stichting Kielegat Anouk Bakkers niets van weten. “Natuurlijk is carnaval een lokaal feest, en moet iedere Bredanaar de kans hebben om ervan te genieten. Maar Breda is een gastvrije stad, en we moeten het als een compliment zien dat veel mensen hier carnaval willen vieren. Het is aan ons om te zorgen dat dat goed en veilig kan verlopen.”

Brakken
Voor Verhoef bestond carnaval 2023 uit een aaneenschakeling van hoogtepunten, met onder andere de Grote Optocht, de Brakkensliert en de feestelijke maar emotionele afsluiting van carnaval. “Wat heel mooi is om te zien, is dat de dinsdag steeds meer gaat leven. Ouders weten de binnenstad te vinden met hun kinderen, en tijdens de Brakkensliert stond de Grote Markt gezellig vol.” Inzetten op de jeugd is een belangrijke missie van de stichting. “Het Stuiterbal is een enorm succes. Dat verkoopt heel erg snel uit. Dat toont aan dat er behoefte is aan evenementen voor middelbare scholieren. Daarom zijn we dit jaar begonnen met Kielegat Kwèkt mee op de Grote Markt.” Dat evenement kwam echter nog niet helemaal uit de verf, geeft Bakkers toe. Omdat het geen afgesloten terrein was, stonden er ook veel volwassenen voor het podium op de Markt waar eigenlijk gemikt werd op scholieren. “Dat evalueren we, en daar gaan we gewoon mee aan de slag. Want de behoefte is er zeker.”

Glas en blik
Nieuw dit jaar was ook het verbod op glas- en blik in de binnenstad dat 1,5 week voor carnaval werd ingevoerd. Hoewel daar veel ophef over was, leverde het volgens Verhoef geen problemen op. “Glas en blik helemaal weghalen uit de binnenstad is lastig, maar ik heb veel minder glas en blik gezien dan eerdere jaren. En dat is goed nieuws. Want de veiligheid staat voorop.”

Laatste jaar
Het was voor Luciën Verhoef zijn laatste jaar als voorzitter van Stichting Kielegat. Maar wie hem spreekt, merkt daar eigenlijk weinig van. Zo gedreven praat hij over de toekomst van carnaval in ‘t Kielegat. “Ik stop pas officieel in juni”, legt hij uit. “Juist komende tijd gaan we snel bij elkaar moeten gaan zitten om te evalueren. Ik vind dat heel belangrijk. Want het was een prachtig feest. Maar we moeten er ook voor zorgen dat dat zo blijft. En ook na juni zit het Kielegat nog in mijn hart hoor, dus helemaal weg ben ik zeker niet. Dat weet mijn opvolger Rutger ook.”

Verhoef is niet de enige niet afscheid neemt. Ook Prins Arie zette deze carnaval voor de laatste keer zijn steek op. Na vier jaar stopt hij als Prins van ‘t Kielegat.