Lars en Maggy - managers
Lars en Maggy - managers Foto: Margot van Es

Oude telefoon of televisie over? Deze Bredase leerlingen willen ze graag hebben

Door: Margot van Es Algemeen

BREDA - Heb je thuis wat oude electronica rondslingeren? Een oude mobiele telefoon, kapotte dvd-speler, een wekker of een mixer: Afval dat je niet zomaar in de prullenbak gooit, maar ja, waar laat je het dan? Princenhaagse basisscholen De Eerste Rith en Ste Maerte kunnen je helpen. De basisscholen doen, net als acht anderen scholen in Breda, mee aan de E-waste race.

De landelijke E-waste race heeft Breda bereikt. Maar liefst 10 scholen in Breda doen mee. Pepijn, projectleider van E-waste, legt uit: “De E-waste Race is een wedstrijd tussen scholen in een regio om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen. Tijdens een E-waste Race kunnen buurtbewoners hun rondslingerende elektronisch afval aanmelden op deze website. Scholieren en buurtbewoners maken dan een afspraak om het afval thuis op te laten halen. De school scoort hier punten mee die op deze site worden bijgehouden. Na vier weken wordt de winnaar bekend die een toffe schoolreis wint. Zo maakt de E-waste race het inzamelen van elektronisch afval leuk, leerzaam en gemakkelijk!”

Op De Eerste Rith zijn de leerlingen van groep 6 druk bezig met de E-waste race. De 60 leerlingen zijn verdeeld in rollen: Van managers, promotors en verslaggevers tot natuurlijk de verzamelaars. Stuk voor stuk zijn ze zeer bevlogen om van deze actie een succes te maken. De managers registreren alle apparaten die zijn aangemeld op de website en zijn opgehaald. Een serieuze taak die onder andere Naud, Nour, Lars en Maggy met veel concentratie uitvoeren. Voor het goede doel, natuurlijk, maar die schoolreis naar De Uitvindfabriek is ook wel erg leuk om te winnen!  “We staan al derde! We hebben al heel veel opgehaald en daarmee punten verzameld. We doen heel erg ons best om te winnen. De ingezamelde apparaten gaan in speciale rode kliko’s die op het schoolplein staan. Die worden dan steeds leeggemaakt als ze vol zijn en dan kunnen we weer verder verzamelen”, vertellen Lars en Maggy.

Isabella is promotor en verzamelaar. “Om mensen enthousiast te maken om ons te helpen hebben we al heel veel posters gemaakt. Die hangen we op in school en bij winkels enzo. Ook gaan we nog een youtube film maken. Zo kunnen we extra punten verdienen. Dat is mooi. Voor ons, en voor alle mensen, want het is belangrijk dat mensen hun apparaten niet zomaar weggooien.”   Ook verslaggever Pleun en promotors Jasmijn en Evi vertellen enthousiast: “Wist je dat in een mobiele telefoon echt goud zit? En van alle oude apparaten kunnen ze nieuwe maken; dat heet recyclen. Zo hoeven er veel minder grondstoffen gezocht te worden in de grond, en dat is beter voor het milieu.”

Op 5 april, om 12 uur precies, eindigt de actie en vindt op de winnende school de prijsuitreiking plaats. Elektronica aanmelden kan via www.ewasterace.nl 


Pleun, Jasmijn en Evi, verslaggevers en promotors - Margot van Es