Afbeelding
Foto: Marjolein Vinkenoog

Bredase Iris(51) strijdt voor de toekomst van de aarde

Door: Albert Bienefelt Algemeen

BREDA - In de rubriek Held van de Maand zetten we mensen in de schijnwerpers die zich langdurig en onbetaald inzetten. Deze keer is dat Iris Blom (51). Iris is één van de vier Bredase klimaatburgemeesters. Daarnaast is zij ambassadeur voor Breda Stad in een Park én struikrover in de regio West-Brabant.

Iris strijdt voor de toekomst van onze aarde. Met haar werkzaamheden hoopt ze verandering aan te brengen. En een voorbeeld te zijn voor anderen. 

Struikroven
Iris: ’Ik heb vijftien jaar voor de klas gestaan. Daarna ging ik even in het vastgoed werken. Daar leerde ik veel over natuurinclusief bouwen. Al lang denk ik na over de klimaatverandering. Biodiversiteit, klimaatadaptie en circulariteit zijn onderwerpen die me bezighouden. Het gaat natuurlijk slecht met onze aarde. Om te helpen dat te verbeteren, ben ik struikrover geworden. Een aantal uur per week als zzp’er voor de regio West-Brabant, maar ook als vrijwilliger. Struikroven is begonnen als buurtinitiatief in Eindhoven. Intussen wordt het in het hele land gedaan. Planten een tweede leven geven, dat is het hele idee. Onze missie is dat het een vast onderdeel wordt van alle sloop-, nieuwbouw- en renovatieprojecten. Op die locaties halen we met en voor bewoners planten weg. Om ze vervolgens een nieuwe bestemming te geven. In Breda ben ik de opgeleide struikrover. Naast het stuikroven ben ik ook klimaatburgemeester. In die rol ben ik vooral ambassadeur die mensen aan het denken wil zetten. De werkzaamheden die ik nu doe, ook voor Breda Stad in een Park, lopen mooi in elkaar over.’

Zaadjes planten
“Een struikroofdag is voor iedereen! Wie meedoet, krijgt volwassen planten voor de tuin en er is ontmoeting. We maken er altijd een feest van. Het sociale aspect is de kers op de taart. Er zijn volop plannen om planten te kunnen bewaren. Zo is er intussen een tuinplantenkringloop, waar je gratis planten kunt brengen, ruilen of halen. Ik hoop dat meer hoveniers en makelaars mee gaan doen. Zij hebben ook een maatschappelijke en ecologische verantwoordelijkheid. Opnieuw gebruiken van planten moet net zo normaal worden als spullen naar de kringloop brengen.”

“Er zijn veel manieren om verandering te realiseren. Ik vind het geweldig als er bewustwording op gang komt. En mensen in beweging komen. Dat zijn zaadjes die worden geplant. Soms klein, vaak ook groot, zoals bijvoorbeeld de successen bij het struikroven.”

We zijn allemaal voorouders
“Struikroven is meer dan planten weggeven. Het verbindt mensen, biodiversiteit blijft behouden en het is 100% circulair. Iedereen is onderdeel van een groter geheel. We zijn allemaal voorouders. Denk eens na over hoe de wereld er over 20 jaar voor onze (klein)kinderen uit moet zien. Iedereen kan meehelpen! Toch verbaas ik me vaak. Zoveel vliegvakanties, zoveel bergen afval. Er is veel te veel een wegwerpmentaliteit. Daar ben ik bezorgd over. Maar ik zit niet bij de pakken neer. Voor negativisme heb ik geen tijd. Mijn vrijwilligerswerk kost me gemiddeld tien uur per week. Maar het levert veel op. En hopelijk blijft mijn glas altijd meer dan halfvol.”

Meer weten over Struikroven? Kijk dan op struikroven.nu. Meer weten over andere helden? Ga dan naar heldenvanbreda.nl.[n]