Afbeelding
Foto: Merel Janse Fotografie

Samen rennen voor hoop: Derde editie LoveLife Run in Breda

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Breda zal zondag 4 juni het toneel zijn van de derde editie van de LoveLife Run. Met het hardloopevenement wordt geld ingezameld voor Fight Cancer. Deelnemers zijn (ex-)kankerpatiënten, hun behandelaars en hun naasten. Ook doen er dit jaar diverse businessteams mee.

Bij de LoveLifeRun staan zondag alleen maar deelnemers aan de start die een bijzonder verhaal hebben. Want wat dit evenement uniek maakt, is dat de (ex-)kankerpatiënten zelf in training gaan om 5 of 10 kilometer te kunnen hardlopen door Breda. Ze vormen een team van familie, vrienden en bekenden om samen deze run te volbrengen. Zelfs hun behandelaars van het Amphia ziekenhuis en revalidatiecentrum Revant rennen mee met de deelnemers. Het hoofddoel is om fondsen te werven voor Fight cancer, die met deze fondsen baanbrekend kankeronderzoek financiert via KWF Kankerbestrijding.

Vanessa Roest, projectleider van de LoveLife Run en oncologiefysiotherapeut bij Fysio-en Healthcenter De Beemd, is enthousiast over de prestaties van de (ex-)kankerpatiënten: “Het is geweldig om te zien waar deze mensen toe in staat zijn. Vaak beseffen ze zelf niet wat ze allemaal kunnen, en de euforie die ze ervaren wanneer ze de finishlijn bereiken, is met geen pen te beschrijven. De run is een reis langs belangrijke plekken tijdens hun ziekte, en biedt hen de mogelijkheid om het verleden af te sluiten of een plek te geven en positief naar de toekomst te kijken. Deelname is hoe dan ook een overwinning.”

Jolanda Schuijl, deelnemer van de LoveLife Run in 2022, deelt haar persoonlijke ervaring: “Ik ben sinds begin 2019 begonnen met hardlopen. Een half jaar na de diagnose kwam ik in aanraking met de LoveLife Run. Ik sloot me aan bij een hechte groep lotgenoten en samen hebben we getraind om 10 kilometer te kunnen hardlopen, iets wat ik nooit had verwacht. Vorig jaar heb ik als patiënt de 10 kilometer gelopen, samen met mijn man, oudste dochter en enkele lotgenoten van de eerste editie.”

Intensieve training en geweldige afsluiting
Sinds maart trainen de deelnemers wekelijks in groepen onder begeleiding van hardlooptrainers en oncologiefysiotherapeuten. Vanessa benadrukt de vooruitgang die ze zien: “Het is zo mooi om te zien hoe snel ze vooruit gaan. Wat begint met 30 seconden rennen, squatten, ademhalingsoefeningen, techniek en spierpijn, eindigt na 12 weken met het rennen van 5 kilometer. Na al die weken keihard trainen is de LoveLife run zelf de ultieme afsluiting. Door over de finishlijn te stappen kunnen patiënten ook letterlijk en figuurlijk iets achter zich laten. We hopen dat er onderweg en bij de finish veel mensen onze deelnemers aanmoedigen en een hart onder de riem steken. De prestatie die deze mensen neerzetten is er een om een diepe buiging voor te maken!”