Het is deze dagen tijd voor een frisse duik.
Het is deze dagen tijd voor een frisse duik. Foto: Nico Koevoets.

Weerbericht Breda: ‘Regionale Brabantse hittegolf in de maak’

Door: Nico Koevoets Algemeen

BREDA - Weerman Nico Koevoets houdt zich al jaren bezig met het weer in West-Brabant. Vandaag de weersverwachting voor vrijdag 9 juni en de komende dagen.


Hogedrukgebieden blijven domineren in onze omgeving. Er ligt een krachtig exemplaar boven Scandinavië en de Britse eilanden. De luchtstroming wordt oostelijk zodat er geleidelijk warmere lucht wordt aangevoerd. Woensdag reikte het kwik al tot iets over de 25 graden. Als vandaag en ook zaterdag als zondag maxima van 30 graden of hoger afleveren, is een regionale Brabantse hittegolf al een feit. En die is zeker maandag nog niet afgelopen.

Verwachting voor vrijdag 9 juni 2023
De zon maakt ook vandaag overuren aan een strakblauwe hemel. Enkele kleine stapelwolkjes daar gelaten. De wind waait matig, gemiddeld met 3 Beaufort uit het noordoosten. Later op de middag kruipt het kwik de tropische grens van 30 graden over. Vanavond koelt het maar langzaam af.

Het weer voor de komende dagen
Zaterdag 10 juni 2023

Opnieuw droog, zonnig en heet. De wind is matig noordoost, kracht 3. Maxima van 31 tot 32 graden. Het wordt de 29e opeenvolgende droge dag in Breda. “De langste droogste periode in Breda staat op 36 dagen tussen 31 maart en 5 mei 2007. De kans is realistisch dat dit record volgende week wordt geëvenaard of overtroffen. Zo zeldzaam stabiel is het weer in Nederland op het moment! Voor meer info over de droogte verwijs ik u naar mijn column in de digitale weekkrant van BredaVandaag of u kunt een exemplaar gratis ophalen bij een van de supermarkten in uw buurt”, aldus Nico.

Zondag 11 juni 2023
Tja, wederom zonnig, droog en heet weer. De wind is wat rustiger geworden, 2 Beaufort en gedraaid naar het oosten. Het kwik loopt uit naar 31 of 32 graden.

Maandag 12 juni 2023
de wind draait naar het zuidoosten en blijft zwak. Maxima van 30 graden of hoger. Droog, zonnig en heet is het motto.

Zo was het weer donderdag 8 juni 2023
Maximumtemperatuur: 27,2 graden
Minimumtemperatuur: 12,1 graden
Neerslag: droog
Meetpunt Breda - Haagse Beemden

Weersverwachting opgesteld vrijdag 9 juni 2023 om 14:17 uur