Afbeelding
Foto: Thushara Verhoeven

Opnieuw ontvangt Breda tientallen miljoenen voor ontwikkeling ‘t Zoet

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - Breda ontvangt opnieuw miljoenen vanuit het Rijk voor de ontwikkeling van ‘t Zoet. In het najaar van 2022 ontving Breda al 49,7 miljoen euro voor de realisatie van een goede ontsluiting voor het gebied. Nu ontvangt Breda nog eens 27,1 miljoen euro voor onder andere de sanering van de gronden en de inrichting van de openbare ruimtes.

Om bij te dragen aan de bouw van 900.000 woningen in Nederland tot en met 2030 werd eerder 475 miljoen euro gereserveerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) voor de gebiedsontwikkeling van 17 grootschalige woningbouwlocaties. Van dat geld is nu 27 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de locaties Crossmark (het stationsgebied) en ‘t Zoet (het voormalig CSM-terrein) in Breda. Het bedrag komt bovenop de vorig jaar toegezegde bijdragen aan mobiliteitsmaatregelen voor de grootschalige woningbouwprojecten in deze steden. Toen ontving Breda ook al een bijdrage vanuit het Rijk, namelijk 49,7 miljoen euro.

“Dit is enorm goed nieuws voor Breda”, stelt wethouder Daan Quaars. “Met ’t Zoet en CrossMark wordt Breda straks een nog mooiere stad. We bouwen om ervoor te zorgen dat iedere Bredanaar hier gezond en met plezier kan leven, ook in de toekomst. ’t Zoet wordt een plek die niet alleen voor Breda, maar ook voor de regio en de provincie van betekenis is. Ik vind het gaaf dat het Rijk dit ook ziet, en dat deze ontwikkeling nu weer een stap dichterbij is! Samen met de bijdrage die we vorig jaar al kregen voor de ontsluiting van ’t Zoet, kunnen we nu met dit geld volop investeren in een groene en duurzame buitenruimte in het gebied. Zeker omdat ook onze gemeenteraad super enthousiast is over de plannen voor het gebied. Zij stelden 22 juni jl. het Toekomstperspectief voor ’t Zoet vast.”

Ontwikkeling ‘t Zoet
In 2021 kochten de gemeente Breda en de provincie Noord-Brabant samen het voormalig CSM-terrein. Hier stond voorheen een suikerfabriek. De herontwikkeling is een grootschalige en complexe opgave, waarin Breda samenwerkt met de provincie Noord-Brabant. ’t Zoet moet gaan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de spoorzone en het internationaal knooppunt Breda. Ook moet ‘t Zoet een belangrijke bijdrage leveren aan de woonopgave van Breda. Opgeteld gaat het om ongeveer 2.900 woningen voor 2030. Hierin zit de eerste realisatiefase van ’t Zoet, waarin ook gebouwd wordt aan langgerekte water- en groenstroken, genaamd stadsgrienden’. Deze stadsdgrienden zijn gericht op de Grote Kerk en dragen bij om het gebied en andere delen van de stad klimaatadaptief te maken en de natuurwaarden in de stad te versterken.

Na 2030 groeit ’t Zoet verder door, en streeft Breda naar een aantal van ongeveer 5.000 woningen in CrossMark als totaal. Naast deze grote woonopgave worden werklocaties en diverse voorzieningen voor onderwijs, sport, cultuur en recreatie gepland. Dit staat ook in de Toekomstvisie voor ’t Zoet

Investeringen
De 49 miljoen vanuit het mobiliteitsfonds worden uitgegeven aan de ontsluiting van ‘t Zoet. Om ’t Zoet goed te ontsluiten zijn wegen nodig, en zet de gemeente in op een fijnmazig netwerk van fiets- en wandelroutes. Ook komen er bruggen over de Mark en verbindingen met het station en de binnenstad van Breda. De busverbinding vanuit het station richting het gerechtsgebouw wordt doorgetrokken naar het westen, met een halte in ’t Zoet.

Het Gebiedsbudget is bedoeld voor maatregelen die nodig zijn voor de inrichting van aantrekkelijke woonwijken. Het gaat hier om maatregelen die aantoonbaar bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit en de toekomstwaarde van die woningbouwlocaties. De 27 miljoen euro uit het Gebiedsbudget van het Rijk wordt uitgegeven aan zaken als kadeherstel, de aanleg van een park op het Haveneiland, verwerving en saneringen van gronden in het gebied, de inrichting van de openbare ruimtes in ’t Zoet en het watersysteem met onder andere stadsgrienden.