Afbeelding
Foto: Google maps

Bavel komt dichterbij realisatie MFA: ‘Kritisch en met open blik gekeken’

Algemeen

BAVEL - De MFA (Multifunctionele accommodatie) in Bavel is weer een stapje dichterbij gekomen. Het onderzoek of het totale exploitatierestultaat verbeterd kon worden is inmiddels afgerond. De uitkomsten van het onderzoek leiden tot een besparing op de investeringskosten en onderhoudslasten én een verhoging van de dekking.

Bavel wil al jaren een nieuw multifunctioneel centrum in het dorp. Verschillende verenigingen verloren hun plek toen de Tussenpauz de deuren sloot. In 2022 werd een haalbaarheidsonderzoek utigevoerd naar een MFA in Bavel. Hiervoor waren twee locaties in beeld: de Lange Vore en de locatie van de (bestaande) sporthal De Huif. Uiteindelijk koos het college om in te zetten op de Lange Vore. “We horen de wens van het dorp luid en duidelijk om snel een MFA te realiseren aan de Lange Vore. Het is een complexe opgave. We moeten belangen zorgvuldig uitzoeken en afwegen. Nog niet alles is daardoor nu bekend. Maar ik ga er samen met het dorp alles aan doen om een MFA in Bavel, aan de Lange Vore, voor elkaar te krijgen”, liet wethouder Jeroen Bruijns vorig jaar weten. 

Het college besloot een half jaar geleden om een vervolg te geven aan de MFA Bavel door deze verder uit te laten werken naar een ontwerp. “Hoewel de MFA zelf niet ter discussie staat, moet de begroting wel verbeterd worden”, liet de gemeente weten. Het college ziet mogelijkheden om de financiën te verbeteren. “Daar is onderzoek naar gedaan en we hebben nu de resultaten.”

Resultaten onderzoek
Het college gaf opdracht om te onderzoeken of het totale exploitatieresultaat kon worden verbeterd. “Alle mogelijkheden zijn opnieuw tegen het licht gehouden”, aldus het college. “Er is kritisch en met open blik gekeken. De bestaande opzet van sport, cultuur en horeca en ook de grootte van de sporthal stonden niet ter discussie. Ook was een er actieve rol voor het dorp Bavel weggelegd. Zij werd vertegenwoordigd door de werkgroep die ook heeft meegewerkt aan het haalbaarheidsonderzoek.”

De uitkomsten van het onderzoek leiden tot een besparing op de investeringskosten en onderhoudslasten én een verhoging van de dekking. “Voor de toekomst zijn er kansen om het resultaat verder te optimaliseren door fondsenwerving en sponsoring”, aldus het college. “De opbrengsten van vertreklocatie de Huif worden niet meegenomen in de financiering van de MFA, maar dragen in de toekomst wel bij aan de investeringen van de ambities voor Bavel en Breda.”

Bijdrage Bavel
Uit de gesprekken met de werkgroep Bavel blijkt een grote betrokkenheid van het dorp bij de komst van de MFA. “Met hen is er ook gesproken over de mogelijkheden om de financiering verder te optimaliseren”, aldus het college. “De leden van de werkgroep gaan aan de slag met sponsoring en fondsenwerving.” Samen met de gemeente zullen zij zich inzetten om de programmering van de cultuurzaal te verstevigen. De werkgroep blijft de komende periode betrokken bij de uitwerking van de plannen.

Het vervolg
Nu het onderzoek is afgerond gaat de gemeente direct aan de slag met de uitwerking van de MFA Bavel. De voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels gestart: het participatieplan wordt geactualiseerd, het programma van eisen wordt aangevuld en er wordt een architect geselecteerd voor het maken van een ontwerp. “In de uitwerking naar ontwerp zullen we ook onderzoeken of we het gebouw duurzamer kunnen maken, dan waar nu van uit is gegaan”, aldus het college. “De MFA Bavel wordt in ieder geval een bijna energieneutraal gebouw (BENG), mogelijk wordt het volledig energieneutraal en draagt het bij aan natuurinclusiviteit.”