Afbeelding
Foto: Ingrid Kooyman

Werken bij deHoningRaad: Het inloophuis voor (ex)kankerpatiënten en hun familie

Door: Anita van der Helm Algemeen

BREDA - In de rubriek Held van de Maand zetten we mensen in de schijnwerpers die zich langdurig onbetaald hebben ingezet. Deze keer is dat Ingrid Kooyman (72). Ingrid werkt al 17 jaar bij de HoningRaad, een inloophuis voor (ex)kankerpatiënten en hun familie. Nadat ze zelf twee borsten was kwijtgeraakt vanwege een kans op kanker, gunde ze iedereen de warme omgeving die ze zelf destijds had ervaren.

“Mensen die kanker hebben, zoeken informatie, willen lotgenoten spreken en van alles vertellen”, weet Ingrid uit eigen ervaring. “Ze lopen zonder afspraak binnen bij De Honingraad. Ik of een van de zestig andere vrijwilligers geven ze een kop koffie, luisteren en wijzen ze op de mogelijkheden van onze organisatie. Er zijn hier voor de cliënten allerlei workshops als yoga of schilderen en verwenmomenten als een schoonheidsbehandeling. Ook voor familieleden is kanker heftig, zeker ook voor jongeren. Ik leidde een gespreksgroep met hen, maar na corona moet die weer worden opgetuigd.” 

Motivatie
Nadat Ingrid al zes keer geopereerd was voor een knobbeltje in haar borst, werden in 2006 beide borsten weggenomen en vond een reconstructie van de borsten plaats. Haar omgeving omarmde haar toen. Dát zou iedereen moeten hebben, dacht ze. Ingrid werkte ooit als maatschappelijk werkster in een ziekenhuis, maar ze stopte met betaald werk omwille van haar kinderen. Vrijwilligster worden bij De Honingraad lag dus niet zo ver van haar beroep. “Toen ik hier begon, moest ik wel mijn eigen stuk hebben verwerkt. We volgen gelukkig ook cursussen en hebben interventiebijeenkomsten. Toch kom ik nog wel eens mensen tegen die me ‘leegtrekken’; dat vind ik het zwaarst. Sommigen hebben zo’n negatief verhaal dat je na een poosje denkt: klopt dit wel. Ze leggen bijvoorbeeld steeds de schuld bij een ander. Maar we vinden altijd een oplossing, hun huisarts of onze psychotherapeuten worden er soms bijgehaald. Niemand wordt hier weggestuurd!”

Keuzes
De meeste keren krijgt Ingrid juist energie van het bijstaan van ‘haar’ mensen omdat ze bijdraagt aan hun welbevinden. De pubers van toen die jaren geleden in haar praatgroep zaten, krijgen nog steeds voorrang boven alles als ze haar echt nodig hebben. “In de jongerengroep deelden ze alles met elkaar en met mij. Bij een ruzie met een zieke ouder, wil je je verhaal kwijt. Als ze mij daarvoor belden, luisterde ik. En als ze nu, na jaren, iets heftigs meemaken, een ongeluk krijgen, de andere ouder verliezen, en ze bellen míj op die momenten? Dan gaat dát voor. Mijn dochters weten dat; ze vragen me ook niet om op te passen op de kleinkinderen op de dagen dat ik hier ben ingeroosterd. Wat dat betreft moet de hele familie meebewegen.  Als ik moet kiezen tussen leuke momenten en dit, dan hoort De Honingraad er gewoon bij. Het is belangrijk voor me. Leuke dingen zijn leuk, en zijn ook nodig, maar wil je daar je hele leven mee vullen? Contact met mensen brengt me zo veel! Ik word er in lk geval een leuker mens door!”

Wil je meer weten of vrijwilliger worden? Ga naar www.honingraad.nl. Wil je meer weten over Ingrid Kooyman of andere helden? Ga dan naar www.heldenvanbreda.nl[n]