Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Drukte in de binnenstad, maar de feesttent op het Chasséveld bleef te leeg

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - De nieuwe feesttent die tijdens carnaval op het Chasséveld stond, trok niet zoveel bezoekers als gehoopt. Op maandag bleef de tent daarom zelfs gesloten. “Het is gezellig druk geweest. Maar dat was niet genoeg om het ook financieel kostendekkend te maken”, legt organisator René de Vos van Sfeermeneer uit.

Het was tijdens het carnavalsweekend weer enorm druk in de Bredase binnenstad. Pleinen zoals de Havermarkt en delen van de Grote Markt moesten meerdere malen worden afgezet om gevaarlijke situaties vanwege de drukte te voorkomen. De drukte kwam voor de gemeente Breda en stichting Kielegat niet als een verrassing. Vorig jaar was het ook al gevaarlijk druk in de binnenstad. Daarom werd er deze carnaval gezocht naar extra ruimte, en werden bezoekers via grote borden verwezen naar de plekken waar nog wél genoeg ruimte was voor carnavalsvierders. Eén van die plekken was de gloednieuwe feesttent op het Chasséveld. Het was de eerste keer dat het Chasséveld op die manier bij carnaval werd betrokken. Maar de drukte wist zijn weg niet te vinden naar de tent. Organisator René de Vos kijkt dan ook met gemengde gevoelens terug.

“We wisten natuurlijk vooraf dat het een grote uitdaging was om een nieuwe plek op de kaart te zetten voor carnaval. Het is de eerste keer dat er tijdens carnaval een feesttent op het Chasséveld stond. Uiteindelijk is het ook zeker gezellig druk geweest in de tent. Maar je hebt meer nodig dan gezellige drukte om het financieel haalbaar te maken”, stelt De Vos.

Wisselend

Drukke momenten waren er onder andere tijdens de biercantus op vrijdag, en ook zaterdagavond was het gezellig in de tent. “Maar al met al was het bezoekersaantal heel wisselend. Zo viel vrijdagavond tegen, en kwam het zaterdag ook langzamer op gang dan gehoopt. Zondag hebben we de knoop moeten doorhakken om maandag de tent gesloten te houden.” Op maandag stond de Silent Muziekbingo op het programma, en de kaartverkoop daarvoor viel tegen. “We vinden het nog steeds heel erg jammer voor iedereen wie wel een kaartje had gekocht. Maar het was financieel niet haalbaar om open te gaan. Daarom bleven we dicht, en dat is natuurlijk zuur.”

Volgend jaar

Hoe de toekomst eruit ziet voor de Feesttent is onzeker. De Vos sluit zeker niet uit dat de Feesttent volgend jaar gewoon weer terugkeert. “Wat ik als heel positief heb ervaren is dat de sfeer heel erg goed was. Die was carnavalesk. Het is nu tijd om te gaan evalueren. Niet alleen voor ons, maar voor iedereen die betrokken was bij carnaval in Breda. We zullen zien wat er uit die evaluatie komt, en of er een wens is om de tent volgend jaar weer terug te laten keren. Dan moet moet daar natuurlijk wel een goed financieel plan voor liggen. Maar die deur is in ieder geval nog niet helemaal gesloten.”