Afbeelding
Foto: Wenink \ Holtkamp Architecten

Bouw van 51 woningen op locatie Harley-garage start nog dit jaar

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Nog dit jaar start de bouw van 51 huurwoningen op het terrein van de voormalige Harley-garage aan de Stationslaan in Breda. Het project Harley van Alwel zal gebouwd worden door Van Wijnen.

Vroeger hoorde je aan de Stationslaan het geluid van Harley-motoren. Maar de oude Harley-garage is inmiddels gesloopt. Nog dit jaar zal gestart worden met de bouw van 51 betaalbare huurwoningen op die locatie. Karo van Dongen, bestuurder van Alwel: ‘“Met dit project komen we niet alleen tegemoet aan de grote vraag naar betaalbare huurwoningen, maar bieden we de nieuwe bewoners ook een duurzame en eigentijdse leefomgeving.”

Ontwerp

Om tot een goed ontwerp te komen, heeft Alwel vorig jaar een prijsvraag uitgeschreven voor design & build. Die prijsvraag is gewonnen door Van Wijnen Breda met het ontwerp ‘Lofts& Gardens’. “Met Lofts & Gardens hebben we een concept gecreëerd dat de nadruk legt op ruimtelijke beleving en gemeenschapszin,” aldus Danny Vermeer, directeur bij Van Wijnen Breda. “Door de compacte woningen te combineren met groene binnenhoven en collectieve voorzieningen, streven we ernaar om een levendige en duurzame woonomgeving te creëren die aansluit bij  de behoeften van moderne stadsbewoners.” 

De gemeenschappelijke tuinen dragen ook bij aan de lokale biodiversiteit en klimaatadaptatie. “Door gebruik te maken van inheemse plantensoorten en duurzame waterbeheersingstechnieken wordt het project een voorbeeld van ecologisch verantwoorde stadsontwikkeling”, aldus Alwel.

De prijsvraag draaide niet enkel om het ontwerp, maar ook om de bouw van het project. “De deelnemende partijen kwamen met een voorstel voor zowel het ontwerp als de uitvoeringsplanning. Dit zorgt voor een efficiëntere  aanpak en betere samenwerking tussen ontwerpers en aannemers, waardoor het project sneller en met minder risico’s kan worden uitgevoerd”, aldus Alwel. De bouw begint in het vierde kwartaal van 2024.