Afbeelding
Foto: Michel Claessens

Met aanleg van ‘kluifrotonde’ gaat Graaf Hendrik III Laan fors op de schop

Door: Michel Claessens Algemeen Uitgelicht

BREDA - Bij de kruising van de Graaf Hendrik III Laan en de Graaf Engelbertlaan zal de komende tijd een grote herinrichting van de weg plaatsvinden. De huidige toe- en afritten van de Graaf Engelbertlaan zullen in de nieuwe situatie uitkomen op een rotonde. De herinrichting is nodig om de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer te verbeteren en de verkeerssituatie overzichtelijker te maken. Weggebruikers moeten rekening houden met afzettingen en hinder.

Afgelopen maandag zijn de werkzaamheden begonnen rond de herinrichting van het kruising van de Graaf Hendrik III Laan met de Graaf Engelbertlaan. De herinrichting is nodig omdat uit een enquête van de gemeente is gebleken dat de verkeerssituatie daar als zeer gevaarlijk en onoverzichtelijk wordt ervaren. Ook zou het verkeer tijdens de spitsuren onvoldoende doorstromen wat het een verkeersknelpunt maakt.

Kluifrotonde

In de nieuwe situatie komen de toe- en afritten op de Graaf Hendrik III Laan uit op een ‘kluifrotonde. Dit is een langgerekte rotonde’ (lijkend op de kluif voor een hond vandaar de naam, red.) die vaak onder of boven een hoofdweg loopt. De nieuwe inrichting moet zorgen voor een vlotte en eenvoudige verkeersdoorstroming. Doordat automobilisten door de rotonde gedwongen worden om af te remmen, zou ook de verkeersveiligheid sterk toenemen. 


Ontwerp kluifrotonde - Foto: Gemeente Breda

De fiets- en voetpaden worden op de rotonde en onder het viaduct gescheiden van de weg. Dit wordt gedaan om meer afstand te creëren met het autoverkeer. Op de punten waar de fiets- en voetpaden de weg kruisen, hebben de fietsers en voetgangers voorrang. Het doel is dat het voor hen in de nieuwe situatie makkelijker wordt om bij deze drukke knelpunten over te steken.

Verkeershinder

De eerste werkzaamheden zijn op 11 maart gestart. Dit betreft vooral voorbereidend werk. In verband hiermee is de doorsteek ter hoogte van de Zaart afgesloten. Vanaf 15 maart moeten weggebruikers er rekening mee houden dat meer delen van het knelpunt deels of geheel afgesloten kunnen zijn. Met uitzondering van de toe- en afritten blijft de Graaf Engelbertlaan zelf open voor doorgaand verkeer. Het streven is om de herinrichting van het knelpunt op 19 juli af te ronden. 

De tekst gaat verder onder de foto


Werkzaamheden Graaf Hendrik III Laan - Michel Claessens

Transformatie van de Graaf Hendrik III Laan

De herinrichting van het knelpunt is de eerste stap in een veel grotere transformatie van de Graaf Hendrik III Laan. De kruispunten ter hoogte van de Langedijk en de Piet Heynlaan worden omgebouwd tot rotondes en het kruispunt ter hoogte van de Zaart zal verdwijnen. Het doel van deze transformatie is om de verkeersveiligheid te verbeteren en de weg beter geschikt te maken als toegangsroute naar het centrum. Daarbij ligt de nadruk op het verbeteren van de verkeerssituatie voor fietsers. De gemeente hoopt zo mensen die naar het centrum gaan te stimuleren om de fiets te pakken. In de transformatie worden ook enkele klimaatadaptieve en ecologische maatregelen verwerkt die langs de route voor meer groen en biodiversiteit moeten zorgen.