Afbeelding
Foto: BredaVandaag

BPD: ‘Druk op woningmarkt terug na tijdelijke dip in huizenprijzen’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - In 2023 nam de druk op de woningmarkt iets af en daalde voor het eerst in tien jaar de gemiddelde verkoopprijs van een woning in Nederland. Maar eind 2023 kwam de woningmarkt weer in beweging. De druk op de woningmarkt nam daarmee ook meteen toe, omdat het woningtekort nog steeds erg groot is, meldt BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling. Op de hittekaart van de woningmarkt die zij vandaag uitbrengen kleurt Breda nog steeds donkerrood.

Breda staat op de Hittekaart van de Woningmarkt 2024 op plek vier van de meest verhitte gemeenten in regio Zuid. Die positie is bepaald op basis van het aantal woningtransacties in 2023, de gemiddelde koopsom in 2023 en de huishoudensprognose tot 2032. 

De gemiddelde verkoopprijs van een woning in Nederland is in 2023 voor het eerst sinds tien jaar afgenomen. Met ruim 416 duizend euro lag over heel 2023 het gemiddelde prijsniveau 2,9 procent lager dan een jaar eerder. In 2023 nam ook het aantal transacties af met 5,5 procent tot in totaal 182 duizend verkochte woningen. Eind 2023 kwam de woningmarkt echter weer in beweging door de toename van het consumentenvertrouwen ingegeven door de gestabiliseerde hypotheekrente en gestegen inkomens dat jaar. De druk op de woningmarkt nam daarmee ook meteen toe, omdat het woningtekort nog steeds erg groot is.  

De druk op de woningmarkt is in regio Zuid alleen hoger in Den Bosch, Tilburg en Eindhoven. Amsterdam is landelijk wederom de meest verhitte gemeente, gevolgd door Den Haag en Rotterdam.

Over het onderzoek 

In dit jaarlijks terugkerende onderzoek brengt BPD op basis van diverse factoren de sterke en zwakke gebieden op de bestaande koopwoningmarkt in kaart door middel van een Hittekaart. Een hoge score (donkerrode kleur) op de Hittekaart kenmerkt zich door hoge prijzen en/ of veel woningverkopen, maar ook een sterke (verwachte) huishoudensgroei.