Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Arnoud van Vliet (60) is de nieuwe wethouder van Breda

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Sinds 1 maart is Arnoud van Vliet (60) de nieuwe wethouder van Breda. De ambitieuze Bavelaar wil het verschil maken voor inwoners. “Keuzes die we in het stadskantoor maken hebben concrete invloed op de levens van onze inwoners. Dat menselijke aspect mogen we als gemeente nooit uit het oog verliezen.”


Hij komt oorspronkelijk uit Utrecht, maar inmiddels is Arnoud van Vliet (60) al bijna 25 jaar trotse inwoner van Bavel. Hij woont daar samen met zijn vrouw, en heeft drie kinderen (25, 23 en 20) die het huis al uit zijn. “We hebben in die zin een leeg nest. En dat komt nu niet slecht uit, want het wethouderschap is meer dan fulltime. Ik heb enorm veel respect voor mijn collega’s (wethouders Van Drunen, Bruijns, Förster en Kranenborg- Van Eerd, red.) die deze baan combineren met een gezin met jonge kinderen.” Van Vliet heeft de portefeuilles Mobiliteit, WMO, Zorg, Horeca, Binnenstad, Evenementen, Werklocaties en wordt 2e wethouder NAC en Verbeter Breda.

Je hebt altijd in het openbaar bestuur gewerkt. Vanwaar die keuze?

“Ik heb van jongs af aan een fascinatie gehad voor hoe de samenleving in elkaar zit en de invloed van de overheid daarop. Daarom ben ik politicologie gaan studeren, en heb ik altijd bij overheden en gemeentes gewerkt. Dat is echt mijn grote liefde. Alles wat je binnen het openbaar bestuur doet, raakt mensen. Van de huizen waar ze wonen tot de straatstenen waar ze lopen. Bij de gemeente kun je dingen voor elkaar krijgen voor mensen. Ik kijk er bijvoorbeeld enorm naar uit om als wethouder aan de slag te gaan met WMO. Dat draait echt om de zorg voor onze inwoners.”

Eén van je portefeuilles is werklocaties. Maar de komst van een bedrijventerrein bij ‘jouw’ Bavel is niet populair in het dorp. Hoe ga je daarmee om?

“Door oog te houden op het grotere belang, en te geloven in het verhaal dat ik de inwoners van Bavel vertel. Maar liefst 30 procent van de werkgelegenheid in Breda komt van bedrijventerreinen. Bedrijven zijn nodig voor de werkgelegenheid en de leefbaarheid van de stad en dorpen. Ik sta voor dat standpunt, en ga het gesprek met inwoners die teleurgesteld zijn niet uit de weg. Dat deed ik als raadslid al niet, en nu als wethouder ook niet. En je moet realistisch blijven: Er zijn altijd mensen die niet blij zijn. Dat is niet te voorkomen.”

Waarom ben je politiek actief geworden voor de VVD?

“Jarenlang ben ik lid van D66 geweest. Maar acht jaar geleden heb ik met hart en ziel de overstap naar de VVD gemaakt. De VVD zoekt altijd naar kansen en zet in op de eigen verantwoordelijkheid van inwoners. En dat vind ik nu misschien wel relevanter dan ooit. We kunnen als overheid niet álles oplossen. Daarnaast geloof ik enorm in de waarde van een sterke gemeenschap. Kijk bijvoorbeeld naar Bavel. Als je ziet wat daar leeft, en wat mensen samen met elkaar voor elkaar krijgen. Van verenigingen tot initiatieven en evenementen. Daar heb ik ontzettend veel respect voor.”

Je stapt op een rijdende trein, en hebt nog twee jaar wethouderschap voor de boeg. Wanneer kan je tevreden terugblikken?

“Dan kom ik toch weer terug op wat me altijd drijft: Als ik het verschil heb kunnen maken voor mensen. Ik zit hier niet om op de winkel te passen. Het is een voorrecht om wethouder van Breda te mogen zijn. Dus ik ga volle bak aan de slag.”