Afbeelding
Foto: Michel Claessens

De kracht van NLdoet: ‘Ik zou met deze klus zelf weken bezig zijn’

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - Bredase vrijwilligers hebben afgelopen vrijdag en zaterdag de handen uit de mouwen gestoken tijdens NLdoet. Onder andere bij Leonies Paradijstuin was een grote groep vrijwilligers aan de slag gegaan. “Ik zou hier in mijn eentje weken mee bezig zijn”, aldus initiatiefneemster Leonie Ruissen.

Op vrijdagochtend ging een grote groep vrijwilligers aan de slag in Leonies Paradijstuin. Die eetbare tuin in Brabantpark is opgericht om kinderen en volwassenen de mogelijkheid te geven om op een fijne manier buiten in de natuur te kunnen zijn. “De opkomst is echt super hoog, we zijn met een groep van bijna twintig mensen”, vertelt de initiatiefneemster Leonie Ruissen. Volgens haar had ze de grote opkomst niet echt verwacht. “Ik had zoiets van ‘laten we eens zien wie zich aanmeldt’, maar er meldden zich al snel acht personen aan en daarna volgden ook meerdere losse aanmeldingen.”

De tekst gaat verder onder de foto


Vrijwilligers aan de slag bij Leonies Paradijstuin - Foto: Michel Claessens

Houtsnippers leggen

Het doel van deze dag was de aanleg van een houtsnipperpad in de paradijstuin. Via dit looppad kunnen bezoekers en vrijwilligers zich door de tuin bewegen. “Het is heel fijn om dit met NLdoet te doen omdat het precies in de goede periode valt en we ook met een grote groep zijn. Het is wel fijn als je met meerdere mensen aan het werk bent en elkaar kunt afwisselen. Ik zou hier in mijn eentje enkele weken mee bezig zijn”, aldus Leonie. Vanwege de grote opkomst was er ook tijd om nog wat ander onderhoud aan te pakken. “We zijn ook wat aan het snoeien en hebben de braamstruiken opgebonden. We maken de paradijstuin eigenlijk lenteklaar”, legt Leonie uit.

Reguliere vrijwilligersmiddag

De paradijstuin wordt normaal gesproken beheerd en onderhouden door Leonie. Dit is veel werk, zeker als er grotere klussen moeten worden uitgevoerd. NLdoet helpt om dit soort klussen aan te pakken, maar deze actie vindt slechts een keer per jaar plaats. “Nu wil ik eigenlijk elke donderdagmiddag een momentje plannen waarop ik samen met vrijwilligers onderhoud ga plegen”, vertelt Leonie. Het is volgens haar ook niet zo dat er dan alleen wordt gewerkt. “We maken er dan gewoon een leuke gezellige dag van. We kunnen een lekker kopje koffie drinken en de dag bijvoorbeeld afsluiten met een kampvuur.”

De tekst gaat verder onder de foto


Vrijwilligers aan de slag bij Leonies Paradijstuin  - Foto: Michel Claessens

Groene oase 

Volgens Leonie is het vinden van vrijwilligers geen grote zorg. “Ik heb al wel een aantal vrijwilligers, maar dat is nu meer dat ik in een groepsapp vraag wie er wil komen helpen”, vertelt Leonie. Een van de vrijwilligers die Leonie regelmatig komt helpen is Anny. “Ik ken Leonie van de voormalige buurtuin in de Hoge Vucht. Toen die werd gesloten, is ze hiernaartoe verhuisd en ben ik eigenlijk meegegaan. Dat is nu een jaar of vijf geleden”, vertelt Anny. Als boerendochter is ze altijd al liefhebber geweest van groen en natuur. De paradijstuin is volgens haar dan ook een soort groene oase in de stad. “Ik kom hier toch wel regelmatig. Je bent hier in de natuur en het is lekker rustig om je heen. Dat is heel ontspannend.”