Het pand aan de Hambroeklaan 1, archieffoto
Het pand aan de Hambroeklaan 1, archieffoto Foto: Google Streetview

Groot bedrijfspand gesloten vanwege brandveiligheid, huurders de dupe

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - Het grote bedrijfspand aan de Hambroeklaan 1 is deze week per direct gesloten door de gemeente Breda. Dit gebeurde omdat het pand, ondanks herhaaldelijke waarschuwingen van de gemeente Breda, niet voldoet aan de gestelde brandveiligheidseisen. Huurders zijn nu de dupe. In het pand zijn onder andere restaurant Merlina, een zwembad en kinderopvang gevestigd.

Afgelopen week heeft de afdeling Toezicht & Handhaving van de gemeente Breda met de Brandweer Midden-West Brabant een controlebezoek gebracht aan het pand aan de Hambroeklaan 1. Bij dit bezoek is gebleken dat het pand niet voldoet aan gestelde brandveiligheidsvoorschriften. Zo was onder andere de brandmeld- en ontruimingsinstallatie buiten werking. 

De gemeente Breda vindt het belangrijk dat gebruikers op een veilige manier gebruik kunnen maken van de faciliteiten in het pand, zeker als het mensen betreft die minder zelfredzaam zijn. Daarom heeft de gemeente contact opgenomen met de eigenaar van het pand om te komen tot een oplossing, zodat het pand op een veilige manier gebruikt kan worden. Ook is advies gevraagd aan de brandweer over mogelijke oplossingen, bijvoorbeeld over de tijdelijke inzet van brandwachten. 

Omdat bij herhaalde controles in het weekend bleek dat de eigenaar van het pand niet direct heeft voldaan aan de gestelde maatregelen, heeft de gemeente besloten het pand per direct te sluiten. “We begrijpen dat dit heel vervelend kan zijn voor de huurders van het pand. De sluiting duurt totdat de brandmeld- en ontruimingsinstallatie weer goed functioneert en is goedgekeurd”, laat de gemeente Breda weten.

Bedrijven

De sluiting betreft het hele pand. In het pand zijn verschillende bedrijven en organisaties gevestigd. Zo zit in het pand restaurant Merlina, een zwembad, kinderopvang, kapper en fysiotherapie.