Afbeelding
Foto: Breepark

COA komt afspraken niet na en laat 200 asielzoekers langer verblijven in Breepark

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Tot 19 maart had de gemeente Breda een vergunning verleend aan COA voor de opvang van asielzoekers in Breepark. Maar het lukt het CAO niet om een nieuwe verblijfsplek te vinden voor 200 asielzoekers. Zij hebben ervoor gekozen de asielzoekers langer te laten verblijven, ondanks dat de vergunning dit niet toestaat en ook ingaat tegen eerder gemaakte afspraken tussen het ministerie en de gemeente. De gemeente is teleurgesteld. “Dit raakt aan de betrouwbaarheid van de overheid.”

COA heeft de gemeente Breda dinsdag geïnformeerd dat het niet is gelukt om de asielzoekers uit de noodopvang tijdig door te plaatsen. Daarbij geven zij aan dat er voor 200 personen geen vervolgplek in het land is. Zij hebben ervoor gekozen de asielzoekers langer te laten verblijven, ondanks dat de vergunning dit niet toestaat en ook ingaat tegen eerder gemaakte afspraken tussen het ministerie en de gemeente. 

Het college voelt zich overvallen door dit bericht en is hier enorm teleurgesteld over. “We hebben begrip voor de grote uitdagingen waar COA voor staat. Op dit moment zijn er weinig andere noodopvangplekken voor asielzoekers te vinden in Nederland. Desondanks rechtvaardigt dat niet dat afspraken eenzijdig worden geschonden en daarmee de wetten en regels die we met elkaar bepaald hebben, niet worden nageleefd. Dit raakt aan de betrouwbaarheid van de overheid. Juist vanwege de grote opgave op het vlak van het opvangen van vluchtelingen, zijn we in Breda verschillende keren ingegaan op verzoeken van COA om in Breda tijdelijke noodopvang te realiseren. De laatste keer zijn wij akkoord gegaan met een tijdelijke uitbreiding van het aantal opvangplekken van 200 naar 500 plekken. Daarbij is de afspraak geweest dat de tijdelijke noodopvang op 19 maart 2024 in Breda beëindigd zou worden. Helaas blijkt nu dat het ministerie en COA deze afspraken niet zijn nagekomen.”

Vervolg

Gemeente Breda had een tijdelijke omgevingsvergunning verleend tot aan 19 maart 2024. De gemeente heeft nu een voornemen tot handhavend optreden naar COA en eigenaar van het pand gestuurd. “Dit betekent dat wij over twee weken kunnen overgaan tot handhaving. Ook wordt op dit moment onderzocht of het vergunde evenement Duikboot, dat zaterdag 23 maart plaatsvindt op het buitenterrein bij Breepark, en de niet langer vergunde opvang van asielzoekers op Breepark tot veiligheidsrisico’s leiden. Mocht zo dat zo zijn, dan wordt bekeken welke aanvullende maatregelen nodig zijn.” 

De gemeente spreekt van een vervelende situatie ‘omdat we als stad hard werken aan draagvlak voor vluchtelingenopvang.’ “Dit doen we niet alleen voor de huidige opvang, maar juist ook voor toekomstige structurele opvangvoorzieningen, zodat we samen voldoende opvangplekken realiseren in ons land. We willen onze afspraken met de omwonenden van opvanglocaties dan ook nakomen en een betrouwbare overheid zijn die eenduidig handelt in gevallen waar in onze stad wet- en regelgeving niet wordt nageleefd.”