Een Bredanaar verhuist binnen 7 jaar van adres.
Een Bredanaar verhuist binnen 7 jaar van adres. Foto: demaerre

Bredanaar verhuist vaak binnen 7 jaar, wat sneller is dan de meeste Nederlanders

Door: Olaf Knook Algemeen

BREDA - Een Bredanaar verhuist gemiddeld iedere 6,8 jaar naar een ander adres. Dat is sneller dan de gemiddelde Nederlander, die bijna elke 9 jaar verhuist. In slechts 29 andere gemeenten verhuizen mensen nog sneller dan in Breda. Daarnaast woont bijna 14 procent van de 80-plussers in onze gemeente al 50 jaar of langer op hetzelfde adres.

Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers uit de Woonbase. Een Bredanaar verhuist gemiddeld iedere 6,8 jaar van adres. Dat is sneller dan in 300 andere gemeenten. Een gemiddelde Nederlander verhuist elke 9 jaar van adres. Op Vlieland, in Groningen en Wageningen hebben inwoners de kortste woonduur (4 jaar). Aan de andere kant hebben inwoners van Volendam-Edam de langste woonduur (14 jaar).

Een halve eeuw op hetzelfde adres

Begin 2023 woonde 1 op de 8 mensen minimaal 80 jaar oud al zeker 50 jaar op hetzelfde adres. Dit percentage was het hoogst in Staphorst (31 procent). Daarnaast komen ook in de gemeenten Tubbergen (26 procent), Dinkelland (27 procent) en Losser (25 procent) relatief veel mensen voor die al lange tijd op hetzelfde adres wonen. In Breda is dat 14 procent of zo’n 1 op de 7 mensen.

Nog nooit verhuisd

Gemiddeld 1 op de 2 kinderen tot 18 jaar oud in Nederland zijn nog nooit verhuisd. In Breda is dat ook bijna 50 procent van alle kinderen. Van de samenwonende heterostellen, waarvan de man of de vrouw jonger is dan dertig jaar, heeft 67 procent van deze stellen dezelfde woonduur. Bij twee mannen is dit 37 procent en bij twee vrouwen 40 procent. Relatief grote leeftijdsverschillen komen vaker voor bij paren van gelijk geslacht.