Afbeelding
Foto: Michel Claessens

Verwenzorgweek trapt af met Betrokken Breda Bakt: ‘Allemaal stralende gezichten’

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - Bij diverse zorglocaties in Breda zijn vandaag taarten afgeleverd als startactiviteit van de Verwenzorgweek. De week is een initiatief van Betrokken Ondernemers Breda (BOB) en heeft als doel om Bredanaars die langdurig afhankelijk zijn van zorg in het zonnetje te zetten. Ook burgemeester Paul Depla hielp vanochtend een handje mee. Hij mocht de week officieel openen door een van de taarten te overhandigen aan het personeel van revalidatiecentrum de MARQ. “Op deze manier laten we echt zien dat we oog hebben voor elkaar. Dat maakt het leven een stuk mooier, dank daarvoor”, aldus Depla.

Maandagochtend verzamelden tientallen ondernemers bij zorgcentrum Thebe de IJpelaar voor de eerste activiteit van de Verwenzorgweek. Deze week wordt georganiseerd van maandag 15 april tot en met zondag 21 april door de Betrokken Ondernemers Breda. Tijdens de activiteit ‘Betrokken Breda Bakt’ hebben ondernemers samen met bewoners van het zorgcentrum taarten gemaakt. “We hebben de taarten helaas niet zelf kunnen bakken, want dat zou te veel tijd kosten, maar we hebben ze wel mooi versierd. De ondernemers en de bewoners vonden dit superleuk, je zag allemaal stralende gezichten”, vertelt Lisa Hendriks van Betrokken Ondernemers Breda.

Overhandiging van de taarten

De taarten werden maandagmiddag bezorgd bij acht verschillende zorglocaties in Breda. Burgemeester Paul Depla had de eer om de eerste taart te overhandigen aan het personeel en de patiënten van revalidatiecentrum de MARQ. “We zijn trots op de Betrokken Ondernemers Breda. Ze laten zien dat we zorg hebben voor elkaar en in de huidige tijd is dat heel belangrijk. De revalidanten van de MARQ kunnen tijdens hun verblijf hier ook af en toe een verzetje en iets leuks gebruiken. Hopelijk biedt deze taart dat kleine verzetje”, aldus burgemeester Depla.

Activiteiten Verwenzorgweek 

De Verwenzorgweek wordt al vele jaren georganiseerd. Volgens Hendriks durft ze niet met zekerheid te zeggen wanneer deze week voor het eerst werd georganiseerd. “Maar we denken dat dit de 15e editie is.” Deze week worden zo’n zeshonderd jongeren en ouderen die langdurig afhankelijk zijn van zorg in het zonnetje gezet. “Dit jaar doen er zo’n 35 bedrijven mee aan de Verwenzorgweek en ik vind het echt supertof dat deze bedrijven zich willen inzetten. Deze groep wordt ook ieder jaar weer een beetje groter”, vertelt Hendriks.

Tekst gaat verder onder de foto


Lisa Hendriks over de Verwenzorgweek - Foto: Michel Claessens

Met 25 activiteiten is de Verwenzorgweek groter dan ooit. Zo wordt er onder andere de traditionele Rollatorloop georganiseerd bij AV Sprint en ook de Ride Along voor jonge mantelzorgers is volgens Hendriks een betekenisvolle activiteit. “Sinds een tijdje hebben wij een intensieve samenwerking met BredaMantelzorg en door middel van die samenwerking kwamen we erachter dat deze jonge mantelzorgers ook vrij weinig aandacht krijgen. Ze hebben vaak heel veel zorgen over hun ouders, een broertje of zusje dat ziek is. Wij willen hen een dag zonder zorgen geven.”

Belang van iets terugdoen

Volgens Hendriks is de Verwenzorgweek van onmisbare waarde. “Onze ondernemers willen graag iets terugdoen voor de stad en ze voelen zichzelf ook vaak wel genoodzaakt om iets te doen. Ook zij zien ook dat er bepaalde problematiek in onze samenleving speelt. Mensen in een zorginstelling krijgen vaak weinig aandacht en het personeel heeft vaak te maken met een hoge werkdruk. Vandaar dat wij ons voor deze mensen inzetten.”

Hendriks vertelt dat er bij de BOB ook een hoop ondernemers zijn aangesloten die vanuit zichzelf al het een en ander doen. “Sommigen hebben ook zelf een naaste die afhankelijk is van langdurige zorg.” De Verwenzorgweek is volgens haar echter vooral bedoeld om ook de ondernemers die er zelf niet zo mee bezig zijn erbij te betrekken. “Wij hopen hun te stimuleren om toch een keer per jaar zich in te zetten voor een ander.”

Over BOB

Betrokken Ondernemers Breda (BOB) is op 17 december 2009 opgericht met als doel het maatschappelijk betrokken ondernemen in Breda te stimuleren. Betrokken Ondernemers Breda is sinds de oprichting de schakel tussen bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties en doelen in Breda. BOB organiseert gedurende het jaar diverse activiteiten, zoals inspiratiebijeenkomsten en de Ondernemers Maken Vuile Handen Dag.