De meeste verkeersdoden vielen vorig jaar in Midden- en West-Brabant.
De meeste verkeersdoden vielen vorig jaar in Midden- en West-Brabant. Foto: Perry Roovers

Meeste verkeersdoden in Brabant, fietser vaker slachtoffer dan automobilist

Door: Olaf Knook Algemeen

NOORD-BRABANT - De meeste verkeersdoden in 2023 waren in Brabant, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In heel Nederland waren er 684 doden, waarvan bijna een op de vijf (120) in Brabant.  De helft daarvan kwamen om in Midden- en West-Brabant. De meeste slachtoffers waren 80 jaar of ouder. Ook waren er enkele kinderen die een ongeluk niet overleefden in onze provincie.

In 2023 zijn er in Nederland 684 mensen omgekomen bij verkeersongevallen. Dat is een daling van 61 verkeersdoden ten opzichte van het voorgaande jaar, maar is meer dan het gemiddelde tussen 2010 en 2021. Voor het vierde opeenvolgende jaar zijn er meer fietsers (270) dan inzittenden van personenauto’s (194) omgekomen in het verkeer. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Meeste verkeersdoden in Brabant

In Noord-Brabant waren er 120 dodelijke verkeersslachtoffers. Dit is een daling van 21 slachtoffers ten opzichte van 2022, maar blijft nog steeds het hoogste aantal van alle provincies. De minste verkeersdoden vielen in Flevoland (11) en Zeeland (19). Noord-Brabant heeft het meest uitgebreide wegennet van alle provincies, met ruim 23 duizend kilometer, gevolgd door Gelderland en Zuid-Holland.

De meeste doden in het Brabantse verkeer waren 80 jaar of ouder, namelijk 22 slachtoffers. Ook vier kinderen onder de 15 jaar kwamen vorig jaar in onze provincie om door een verkeersongeluk. Daarnaast kwamen meer mannen (91) om het leven dan vrouwen (29).

Fietsers en andere slachtoffers

In heel Nederland kwamen vorig jaar 270 fietsers om het leven in het verkeer, 20 minder dan het jaar ervoor. In beide jaren reed minimaal 40 procent van hen op een e-bike. 194 inzittenden van een personenauto hadden een fataal ongeluk, 27 minder dan in 2022. Ook overleden 71 voetgangers, 53 mensen in een scootmobiel, 46 motorrijders, 32 brom- en snorfietsers en 16 inzittenden van een bestel- of vrachtauto als gevolg van een verkeersongeval.