Het startsein van het Bouw en Techniek Centrum Breda aan de Biesdonkweg.
Het startsein van het Bouw en Techniek Centrum Breda aan de Biesdonkweg. Foto: Dennis van der Sloot

Breda wil energieschool op Biesdonkweg: ‘We hebben alle talenten hard nodig’

Door: Olaf Knook Algemeen

BREDA - Het Bredase college heeft de ambitie om een energieschool op te richten met als doel om leerlingen op te leiden en bij te scholen voor de groeiende energiesector. Het initiatief voor de EnergieCampus sluit hier op aan. De EnergieCampus zal een fysieke locatie zijn voor praktijkonderwijs en wordt gevestigd op de Biesdonkweg, waar momenteel de BouwSchool Breda staat. Het exacte budget voor dit project is nog niet bekend.

Wethouder Peter Bakker (Energie): “De energiesector heeft te maken met een tekort aan medewerkers. We willen voorkomen dat de energietransitie daardoor vertraging oploopt. Het initiatief van de EnergieCampus sluit mooi aan bij deze ambitie van het Bredase college. Door het aanbod aan verschillende relevante opleidingen kunnen we zorgen voor meer personeel in de energiesector. Zo helpen we onze inwoners en bedrijven bij de stappen die zij zetten in de energietransitie. En kunnen we bijdragen aan ‘de grote verbouwing’ van het elektriciteitsnet in de komende jaren.”

Initiatief voor de EnergieCampus

De BouwSchool gaat samen met projectpartners IW Zuid & Midden en Wij Techniek de EnergieCampus Breda oprichten. Deze partners zijn non-profitorganisaties. De EnergieCampus heeft als doel om mensen zonder werk naar werk te begeleiden, alsook van werk naar werk en van opleiding naar werk, specifiek gericht op de energiesector. Het initiatief van Stichting BouwSchool sluit aan bij bestaande onderwijsprogramma’s en streeft naar versterking door samenwerking met de branche.

Wethouder Carla Kranenborg-van Eerd (Arbeidsmarkt): “De EnergieCampus is een mooi initiatief waarmee we onze arbeidsmarkt klaarmaken voor de uitdagingen die er vanuit de energietransitie op ons afkomen. Nu en in de toekomst. Er liggen zoveel mooie kansen om hiermee aan de slag te gaan. We hebben alle talenten heel hard nodig. Fantastisch hoe bedrijfsleven en onderwijs samen hierin hun verantwoordelijkheid nemen.”

Verbeter Breda

Door mensen uit (kwetsbare) wijken te werven en op te leiden bij de EnergieCampus Breda, draagt dit bij aan een leefbaar inkomen voor deze Bredanaars. Tegelijkertijd kunnen zij de noodzakelijke werkzaamheden uitvoeren om de energielasten te verlagen. Deze doelstellingen zijn van cruciaal belang voor Verbeter Breda en zijn opgenomen in het Pact van Breda deel 3, met name in de bouwsteen leefbaar inkomen.

Het Bredase college heeft zich uitgesproken om financieel bij te dragen aan de EnergieCampus. Daarnaast hebben de Stichting BouwSchool en IW Zuid & Midden het project ingediend bij het Just Transition Fund van de Europese Unie. Pas wanneer het exacte budget bekend is, zal met het project worden gestart. Dit wordt naar verwachting nog voor de zomer bekendgemaakt.