Het slachtoffer (16) werd afgeperst door de volwassen man bij station Breda.
Het slachtoffer (16) werd afgeperst door de volwassen man bij station Breda. Foto: Hanneke Marcelis
RECHTSPRAAK

Man (24) legt mes op keel van 16-jarige jongen bij station Breda

Door: Olaf Knook Algemeen

BREDA - Een 24-jarige man uit Waalwijk moet de gevangenis in voor het afpersen van een tiener bij station Breda. Het slachtoffer (16) zou daar een Moncler-jas kopen van de volwassene. Toen de jongen in de auto van de man stapte om af te rekenen, kreeg hij een mes tegen zijn keel. Uiteindelijk ging de verdachte ervandoor met het geld van de tiener. Het slachtoffer bleef met lege handen achter.

De rechtbank in Breda deed vandaag uitspraak in de zaak van de 24-jarige man uit Waalwijk. Het 16-jarige slachtoffer had in januari van dit jaar afgesproken met de verdachte bij station Breda. De tiener wilde een Moncler-jas van hem kopen. Ze hadden hierover via Telegram afspraken gemaakt. Toen de tiener in de auto van de man stapte om te betalen, werd hij bedreigd met een mes tegen zijn keel.

Pistolen en munitie

De verdachte eiste dat de tiener het geld voor de jas op de grond zou gooien. Het slachtoffer gooide 250 euro op het dashboard, waarna de verdachte het mes weghaalde. De tiener stapte uit de auto en de verdachte reed met een open portier weg. Een bewakingscamera heeft alles vastgelegd.

Nog diezelfde dag vond de politie de verdachte en zijn auto. In het vak van de bestuurdersportier vonden de agenten een mes. Ook ontdekte de politie twee alarmpistolen in de auto en later 33 knalpatronen in de slaapkamer van de man.

Traumatische gevolgen

In de rechtszaal geeft de verdachte man toe dat hij de wapens en munitie in zijn bezit had. Maar hij beweert dat hij het mes alleen aan de tiener heeft laten zien en niet tegen zijn keel heeft gehouden. De rechters gaan daar niet in mee en zeggen dat de camerabeelden een ander verhaal vertellen.

De officier van justitie eist een gevangenisstraf van 12 maanden. De advocaat van de verdachte vraagt de rechtbank om rekening te houden met het feit dat de verdachte werkt als verkeersregelaar en gemotiveerd is om zichzelf te verbeteren. Daarom vraagt de verdediging om alleen een taakstraf op te leggen.

Maar volgens de rechtbank dacht de verdachte alleen aan het geld dat hij kon buitmaken en niet aan de traumatische gevolgen voor het 16-jarige slachtoffer. Daarom gaan de rechters mee met de officier van justitie: 12 maanden cel, waarvan 4 voorwaardelijk. Daarnaast moet de verdachte het bedrag van 250 euro dat hij heeft gestolen van de tiener terugbetalen.