Richard Oppelaar (foto) gaat de krijgsmacht verlaten.
Richard Oppelaar (foto) gaat de krijgsmacht verlaten. Foto: NLDA

Oppelaar vertrekt als commandant van de Defensieacademie in Breda

Door: Olaf Knook Algemeen

BREDA - Generaal-majoor Roy Sillen wordt de nieuwe commandant van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) in Breda. Hij volgt generaal-majoor Richard Oppelaar op, die sinds 2019 commandant was van de NLDA en de krijgsmacht verlaat.

Sillen is als weg- en waterbouwkundige afgestudeerd aan de Koninklijke Militaire Academie, die onderdeel uitmaakt van de NLDA. Hij was vervolgens commandant bij verschillende landmachtpelotons en projectleider van de bouw van vliegveld Eindhoven. Daarna gaf hij leiding aan meerdere projecten, waaronder de inzet van het verkenningsvoertuig Fennek.

Uitgezonden naar Afghanistan

In 2008 kreeg Sillen het commando over een herstelcompagnie en werd hij uitgezonden naar Afghanistan. Daarna heeft hij bestuurlijke ervaring opgedaan bij de Defensiestad, waar hij onder andere Hoofd Directie Beleid en Chief Innovation Advisor van de Commandant der Strijdkrachten was.

Na een studie in de Verenigde Staten keerde hij in 2020 terug naar Den Haag. Sinds 2022 was hij commandant van het Operationeel Ondersteuningscommando Landmacht. Op 25 april zal hij het commando van de NLDA overnemen tijdens een ceremonie op de Parade van het Kasteel van Breda.

Nederlandse Defensie Academie (NLDA)
De Nederlandse Defensie Academie (NLDA) biedt opleidingen aan voor officieren en verzorgt hoger loopbaanonderwijs, leiderschapsontwikkeling en taalvaardigheidstraining voor zowel militair- als burgerpersoneel. Daarnaast voert de NLDA wetenschappelijk onderzoek uit voor Defensie en de samenleving.