Bredaille uitreking 2023
Bredaille uitreking 2023 Foto: TPJ Verhoeven

Hardloopseizoen gaat beginnen: Breda daagt hardlopers uit met Bredaille

Door: Michel Claessens Algemeen


BREDA - Het hardloopseizoen staat weer voor de deur en de planning is goed gevuld met verschillende hardloopevenementen in Breda. Ook dit jaar worden sportieve Bredanaars aangemoedigd om aan meerdere evenementen mee te doen. Wie meedoet aan drie van de vijf klassieke hardloopwedstrijden in Breda komt in aanmerking voor de Bredaille. Hardlopers die in november deze eremedaille willen ontvangen kunnen zich nu alvast aanmelden.

Voor het derde jaar op rij organiseert de gemeente Breda in samenwerking met AV Sprint en vijf jaarlijks terugkerende Bredase hardloopevenementen de Bredaille. Deze prijs is bedoeld om de sportieve Bredanaars te motiveren om mee te doen aan de vele hardloopevenementen in Breda. Volgens wethouder Eddie Förster (Sport) heeft dit resultaat. “Hardlopen wordt steeds populairder in en om Breda. Dat blijkt wel uit de komst van de Wings for Life World Run en de Bredase Marathon. En terecht, het is ook heerlijk om hard te lopen door onze mooie groene stad.”

Vijf klassieke hardloopevenementen

De Bredaille is een jaarlijkse prijs die wordt uitgereikt aan Bredanaars die minstens drie van de vijf jaarlijks terugkerende Bredase hardloopevenementen hebben gelopen. De vijf hardloopevenementen die meetellen voor de Bredaille zijn de Haagse Beemdenloop, De Dorpsloop in Teteringen, De Tien van ’t Aogje, De 5 van Bavel en de Bredase Singelloop. Op 26 mei vindt de Haagse Beemdenloop plaats als de eerste van de vijf klassiekers.

Steeds meer ontvangers

Aan het eind van het hardloopseizoen wordt de Bredaille voor de derde keer uitgereikt tijdens een feestelijke ceremonie. Vorig jaar ontvingen maar liefst 461 hardlopers deze eremedaille. Daarmee was het aantal ontvangers van de prijs ruim twee keer zoveel als het eerste jaar. “En dit jaar hopelijk nog meer deelnemers aan de Bredaille. Zelf ga ik in ieder geval meedoen”, aldus wethouder Förster.

Aandacht voor topprestaties

Om de Bredase hardlopers dit jaar extra te motiveren is er extra aandacht voor de lopers die een toptijd hebben behaald. Dit wordt gedaan door onder andere een erevermelding van de toptijden tijdens de Bredaille Ceremonie. Ook wordt er een extra verrassing georganiseerd voor iedereen die alle vijf lopen uitrent. De Bredaille Ceremonie vindt in november plaats.