Het plan aan de Donkerstraat
Het plan aan de Donkerstraat Foto: Gemeente Breda

Bouw van 100 woningen Teteringen kan doorgaan, en schietvereniging mag blijven

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

TETERINGEN - Goed nieuws voor de schietvereniging st. Willibrordus en het Ambrosiusgilde. De verenigingen kregen een jaar geleden te horen dat zij zouden moeten wijken voor de bouw van bijna 100 tijdelijke woningen in Teteringen. Maar na diverse metingen en meerdere gesprekken is er een oplossing gevonden waarbij de woningen kunnen worden gebouwd, én de verenigingen hun locatie kunnen behouden. 

Het is bijna een jaar geleden dat wethouder Arjen van Drunen met slecht nieuws naar schietvereniging Willibrordus ging. De gemeente wilde namelijk 91 tijdelijke woningen realiseren aan de Donkerstraat in Teteringen. Maar dat zou alleen mogelijk zijn als de schietvereniging op die locatie zou verdwijnen. Dit vanwege de geldende geluidsnormen. De gemeente besloot het belang van de bouw van de woningen zwaarder te laten wegen dan het behoud van de schietvereniging op die locatie. En dus moest de wethouder de boodschap gaan brengen dat de vereniging moest verhuizen.

“Dat was een pittig gesprek. Dat weet ik nog goed”, vertelt Van Drunen. “De schietvereniging heeft een teruglopend aantal leden. Zij gaven aan dat wanneer ze naar een andere locatie zouden moeten, ze waarschijnlijk leden zouden gaan verliezen. En dat dat het einde van de vereniging zou betekenen. Ik ging daar echt met een zwaar gemoed weg”, herinnert de wethouder zich. Niet alleen de schietvereniging zou op de locatie moeten verdwijnen. De situatie gold ook voor het Ambrosiusgilde.

Oplossing

Een jaar geleden leek de verhuizing van beide verenigingen de enige mogelijke oplossing. Maar daar kwam recentelijk verandering in. “We hebben drie weken aan een stuk geluidsmetingen uitgevoerd, en daar kwamen heel positieve resultaten uit. Ineens kwam er een mogelijkheid in beeld waarbij de verenigingen niet zouden hoeven verhuizen”, vertelt de wethouder. Wel zouden aanpassingen nodig zijn. Zo veroorzaakten de twee schietpalen het dichtste bij de locatie voor de tijdelijke woningen teveel geluid. Die palen moeten dus verdwijnen, waardoor de schietvereniging drie palen overhoudt. Ook zou ‘s avonds schieten vanwege de regels rondom geluidsoverlast niet meer toegestaan zijn. “Wel mag de vereniging een paar keer per jaar ‘s avonds schieten. Net zoals een evenement ook een paar keer per jaar ‘s avonds wat meer geluid mag maken”, legt de wethouder uit.

Met die concessies gingen zowel de schietvereniging st. Willibrordus als het Ambrosiusgilde akkoord. “De verenigingen willen heel graag hun locatie behouden. Zij konden zich vinden in de nodige aanpassingen, als dat betekende dat ze niet hoefden te verhuizen. Dus daar ben ik heel blij mee”, vertelt de wethouder. Woensdagavond kon de wethouder samen met de twee verenigingen een huurovereenkomst voor de komende twintig jaar tekenen. De verenigingen kunnen hun locatie behouden, én de nieuwe tijdelijke woningen zijn weer een stap dichterbij.

Planning

De 92 tijdelijke woningen aan de Donkerstraat zijn dankzij de ondertekening van de overeenkomst weer een stap dichterbij. Alwel kan nu met de aanbesteding starten. “De planning is dat de bouw nog voor de jaarwisseling start, en dat de eerste bewoners rond de zomer van 2025 hun intrek kunnen nemen”, besluit Van Drunen.