Racing Day!

Column

Zondag 5 oktober. Zondagochtend. Op zijn Engels gezegd: racingday! Ik kijk naar buiten en daar ziet het er niet echt lekker uit. De voorspelde regen en wind zijn inderdaad overduidelijk aanwezig. Op TV zie ik een van de grootste halve marathons van start gaan: de Great North Run in het Engelse Newcastle. Daar hebben ze een keer geluk. Blauwe lucht en een waterig zonnetje.

Maar goed, ik loop vanmiddag in Breda. Mijn ochtendloopje van 20 minuutjes voelt goed. De benen zijn soepel en ik heb er wel zin in.

Om half 12 rijd ik richting centrum. Ik moet eerst nog langs de Brookstent om mijn loopspullen op te halen. Even kletsen met Marcel Versteeg en dan richting Stadskantoor om mijn nummer op te halen. Tijdens het wandelen voel ik al dat er een stevige wind waait die zeker langs de Singels lastig gaat zijn. Ik moet dus zorgen dat ik in een groepje kom te lopen.

Samen met trainingsmaatje Greg van Hest loop ik tijdens het inlopen een stuk van het parkoers. Naast de wind is het ook erg nat en er staan veel plassen. De beenspieren gaan het te verduren krijgen.

Voor de start smeer ik mijn benen en armen nog in met massage olie. Toch een beetje bescherming tegen de kou. En, in tegenstelling tot wat ieder ander zou adviseren, trek ik toch mijn nieuwe wedstrijdschoentjes aan.

Om 14.15 uur klinkt het ‘verlossende’ startschot en ik loop direct in de groep achter de kopgroep. Ik voel al vrij snel dat de benen goed zijn en probeer nog niet te veel op het tempo te letten. Na 4 km moet ik even een gaatje dichtlopen, maar dat gaat zo makkelijk dat ik daarna ook veel kopwerk doe. Ik loop op met een sterke Belgische atleet: Frank Bollen. We werken goed samen. Na 10 km klok in 31’23 minuut. Op schema om net onder de 1.06 uur te lopen. Wat onder deze omstandigheden al super zou zijn. Net voor het 15 km heb ik het even zwaar op een stuk wind tegen, maar weet me toch te herstellen. Ook het feit dat ik op dat moment 2e Nederlander ben, motiveert. In de laatste kilometers voel ik dat spieren hebben geleden door de regen en het opspattende water. Op 20 km staat 1.02.51 uur op de klok en blijkt 1.05 uur net niet mogelijk. De laatste kilometer kan ik nog wel versnellen en de laatste 250 meter tussen al dat publiek voelt heerlijk. Ik mag juichend finishen. Loop een dik PR in zwaar weer en ik mag op het podium als 2e Nederlander (achter een sterk lopende Greg). Ad is ook blij en een omhelzing volgt.

Die tijd in de 1.05 uur, die gaat zeker komen!! Ik heb de afgelopen tijd duidelijk weer een stap gezet. Ik blijf gewoon lekker doortrainen.

Morgen weer werken!