Ton van 't Veer
Ton van 't Veer

Waterplezier

Column

Deze week stond in het teken van het water. Op een aantal plaatsen kwam er wel heel veel water uit de lucht. Gemalen draaiden op volle toeren, weilanden liepen over en boeren klaagden steen en been. Het plaatje was weer compleet. Nederland is en blijft een waterland.

We hebben ons land herwonnen (en soms helaas weer terug moeten geven) van water. Onze geschiedenis staat bol van overstromingen, dijken bouwen, inpoldering en rivieren intomen. Kortom, een constante strijd. Ook de regen laat zich vaker gelden.

Wat is nu de consequentie voor de hardloper van al dit moois? Heel simpel; je ermee verzoenen en erop anticiperen of je voordeel ermee doen. Tenslotte zijn wij hardlopers, net als wielrenners en schaatsers, buitensporters pur sang. De marathonlopers in Eindhoven lieten zondag zien hoe dat moest. De elementen trotseren en je plan bijstellen. Wind en regen hoeven geen spelbreker te zijn.

Zondagmiddag heb ik, gekluisterd aan de buis, genoten van het cyclecrossen in Belgiƫ. Een schitterend parcours. De veldrijders maakten er een prachtige wedstrijd van. Wat we ook weten van water is dat het kan bevriezen. In dit kader was er deze week prachtig nieuws. In het Olympisch stadion verschijnt in februari een echte 400m outdoor ijsbaan. Oude tijden herleven.

Misschien komen de tijden van Ard en Keessie weer terug. Ruim gevulde stations (bijv. het Bislett station in Oslo), sneeuwranden en mooie buitenwedstrijden. Schaatsen is tenslotte ook een buitensport. Kortom, kom maar op regen, wind, kou en ijs. De echte buitensporters zitten er op te wachten.

KEEP ON RUNNING onder alle weersomstandigheden.