Samen met Heleen van Royen naar de Ikea
Samen met Heleen van Royen naar de Ikea

Samen met Heleen van Royen naar de Ikea

Column

Is het de midlifecrisis of gewoon een diepgeworteld verlangen om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur? Ik weet het niet. Maar in mijn wildste dromen zie ik eruit als Heleen van Royen en heb ik schijt aan alles en iedereen. In die dromen leid ik een onvoorspelbaar en avontuurlijk bestaan. Daar wel!

Want in mijn dromen begint de dag met mijn blote voeten in het zand van een verlaten Portugees strandje. Onder mijn armen bungelt een felgekleurde surfplank waarmee ik urenlang de metershoge branding zal weten te bedwingen. De rest van de dag zit ik dan met mijn laptop onder een parasol op een zonovergoten dakterras te werken aan mijn volgende literaire bestseller. En wanneer uiteindelijk de zon ondergaat stort ik me in het lokale bohemian nachtleven waar ik allemaal interessante zielsverwanten leer kennen.

Maar niks is minder waar. In het echte leven word ik iedere dag om kwart voor zeven wakker gemaakt door een vriendelijk Japans tingeltangel muziekje uit mijn wekker. In de wetenschap dat dit waarschijnlijk het meest serene moment van de dag is probeer ik dat altijd zo lang mogelijk te rekken. Want zodra mijn voeten naast het bed staan begint de dagelijkse waanzin. Er is weinig avontuurlijks, onvoorspelbaars of bohemiaans aan het led-verlichte kantoortje waar ik mijn dagen slijt.  

Ben ik de enige die ervan droomt om een ietsiepietsie minder saai leven te hebben? Vast niet. Om me heen zie ik mijn vriendjes en vriendinnetjes die, net als ik, vastgeroest zitten in hun comfortabele bestaan maar knokken tegen burnouts en depressies. In een verwarde poging tot tevredenheid rennen we van het yogaklasje via de mindfulness workshop naar de schildercursus om daar het zogenaamde creatieve beest te bevrijden.

Dat het ook anders kan zullen de dames en heren van STEK ons aanstaande maandag laten zien. Op Tweede Pinksterdag gooien alle STEKkers en STEKkerdozen hun deuren tegelijkertijd open om ons een inkijkje te geven in hun ateliers, keukens, kantoren en werkplaatsen. STEK, de broedplaats voor kunstenaars en andere creatieve ondernemers, het Ruigoord van Breda! De STEK waar duurzaamheid tot kunst verheven is en waar de commerciële gekte nog niet heeft toegeslagen!

Enthousiast probeer ik me een voorstelling te maken van de overmaat aan gepassioneerde werklust die ik daar aan zal treffen. Ik hoop dat ik het mentaal allemaal aan kan. Zo niet, dan kunnen Heleen en ik onszelf altijd nog aansluiten bij de parade der uitgebluste veertigers die zich maandag door de Ikea en de rest van de meubelboulevard sleept.

Babs Verstrepen