foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Zeven man op straat na subsidiestrop Lokaal 01 Breda

Cultuur

CENTRUM - Het Vlaams/Nederlandse collectief voor beeldende kunst Lokaal 01 aan het Kloosterplein houdt na 32 jaar op te bestaan. Voor zeven personen is geen geld meer, zij komen op straat te staan.

Het Mondriaan Fonds, dat over 2013 en 2014 3,6 miljoen verdeelt, besloot Lokaal 01 geen subsidie meer te verstrekken voor. De dependance van Lokaal 01 in Antwerpen gaat wel door. De twee medewerkers zien nog kans om tot 2016 door te gaan.

"Zonder die subsidie blijft er echt weinig over", legt Frederik Vergaert van Lokaal 01 uit. "Jaarlijks hebben we in totaal twee ton te besteden. De middelen van de provincie vielen al eerder weg en ook ook bij de gemeente zag ik het al somber in. Nu dit bedrag wegvalt, is doorgaan eigenlijk onmogelijk."

Lokaal 01 ontstond 32 jaar geleden en zit sinds die tijd in een pand aan het Kloosterplein, vlakbij het Chassé Theater. Van daaruit ontstond stapsgewijs een zogenaamde broedplek voor jonge, beeldende en geluidskunstenaars. Het werd eerst gecoördineerd door Sef Peeters, later door Ad van Rosmalen en sinds 2003 door Frederik Vergaert.

Aanvankelijk werkten telkens twee kunstenaars in de ruimte: één op de eerste verdieping en één de andere. Later werkten de kunstenaars met jaarthema’s en nog veel later werd overgegaan op het experimenteren met tentoonstellingsconcepten. Juist door die experimenten boort Lokaal 01 een nichemarkt aan, waardoor voortbestaan nu onmogelijk is.

Zeven medewerkers, van wie twee uit de sociale dienst, staan op straat. Een verhuizing van de medewerkers naar Antwerpen, acht Vergaert niet mogelijk. Alle zeven hebben hun ontslag inmiddels gekregen. Vanaf januari 2013 moeten de ruim 7000 liefhebbers van de experimentele kunst die Lokaal 01 bezochten, leder hun heil zoeken.

In april 2013 volgt nog een grote afscheidstentoonstelling. De laatste reguliere tentoonstelling vindt plaats van 7 tot en met 23 december.