De Mark achter het pand van Nemijtek aan de Veilingkade. foto Wijnand Nijs
De Mark achter het pand van Nemijtek aan de Veilingkade. foto Wijnand Nijs

Breda krijgt drijvend cultuurpaviljoen in 2014

Cultuur

BREDA - Een prijsvraag van Gebouw F en de Branchevereniging van Nederlandse Architectenbureaus (BNA) moet Breda in 2014 een drijvend cultuurpaviljoen opleveren. Gebouw F heeft hierover al contact gehad met het waterschap en de gemeente Breda.

Ondanks het serieuze karakter van de ontwerpwedstrijd, hoeft de eerste inzending geen geheel doorberekend plan te zijn. “Een goed idee is een goed idee”, aldus Frans Parthesius van Gebouw F. Tot 18 november kan elke Bredanaar zich aanmelden, zijn of haar idee moet dan 12 december binnen zijn. “Dat kan op een A3 met een schets en een beschrijving van het plan.”

De organisatie wil plannenmakers zo vrij mogelijk laten. “Een belangrijke voorwaarde is wel dat materialen hergebruikt moeten worden. We hopen dat uiteindelijk sponsors dat bijeen brengen”, aldus Parthesius.

Het is de bedoeling dat het een cultureel paviljoen wordt. “Uit de ideeën zal blijken waar behoefte aan is. Het moet ook duidelijk maken wat er nog mist in de stad. Wat voor cultuur vinden we belangrijk? En op welke plek moet het liggen zodat het goed is voor de stad?

Volgens Parthesius is het paviljoen in eerste instantie tijdelijk bedoeld. “Dat wijst ook het hergebruik van materiaal aan. Als blijkt dat het interessant genoeg is voor investeerders kan het wellicht een blijvend karakter krijgen.”

Om te zorgen dat er uiteindelijk iets bouwbaars ontstaat, is de wedstrijd opgedeeld in twee fases. Alle inzendingen worden tijdens de cultuurnacht vertoond, de woensdag erna worden er tien tot winnaar bestempeld. Voor die tien ontwerpen kunnen dan architecten, die in de eerste ronde zij uitgesloten, zich melden. Daar moet dan uiteindelijk één ontwerp uit gaan rollen.

De prijsvraag voor het drijvende cultuurpaviljoen is wat Parthesius betreft de eerste van een serie waarin op actieve en creatieve manier om een bijdrage vanuit de stad wordt gevraagd. “Eigenlijk gaan we verder op de nominatie van Culturele Hoofdstad, waarbij gezegd werd dat de ambities voor de stad zelf waren. Dat blijft natuurlijk.”

Meer over de prijsvraag op de website van Gebouw F.